Wienersemlor

Läckert frasiga semlor! Inte så svårt att baka som det ser ut.

Du behöver

Wienwebullar

  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 150 g margarin eller smör

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här:

12 stycken


Margarin eller smör? I de flesta bakverk lyckas du bäst med smör, som lockar fram smaken lite extra. Men wienerbröden blir sprödare med margarin.

Bullarna blir bäst om alla ingredienserna är kalla. Kyl därför mjölk, ägg och mjöl i kyl. Skilj äggulan från äggvitan. Spara vitan också.

Lös sedan jästen i mjölken, vispa ner äggulan och knåda in mjölet, socker och salt. Sluta när du har en jämn och elastisk deg.

Låt degen vila i kyl 10 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel på 30X40 centimeter på mjölat bakbord. Långsidan mot den som kavlar.

Hyvla hälften av det kalla margarinet med osthyvel direkt på degen och täck halva ytan med margarin. Vik ihop degen mot dig och tryck ihop i kanterna. Vrid degen och vik en gång till.

Kavla försiktigt ut degen till samma storlek som tidigare. Lägg på resten av margarinet och vik ihop på samma sätt igen.

Kavla ut ännu en gång. Vik sedan ihop degen så du får en 30X10 centimeter lång bit. Skär i 12 bitar. Forma till bullar genom att nypa ihop spetsarna på undersidan. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med äggvita.

Värm ugnen till 250 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-7 minuter.

Låt dem svalna helt på galler innan toppen av bullen skärs, inkråmet gröps ur och blandas med mandelmassan.
 Fylle bullarna med massan och klicka eller spritsa grädde över och lägg på locket.

Pudra bullarna med florsocker precis före servering.

Bullarna håller sig dåligt i rumstemperatur och passar inte att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

Visst kan det vara gott med en välgjord köttfärssås. Men du kan lätt använda färs för att locka fram andra smaker om du väljer kött från rådjur eller älg. Viltfärsbullar är gott både tillsammans med potatis och som tillbehör till soppa och ett gott bröd. Gör du viltfärslimpa höjder du nivån på köttfärslimpan och får en rätt som fungera fint både som varmrätt och kallskuren på buffén. Prova den tillsammans med kapris på hembakat knäckebröd!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...