Wienersemlor

Läckert frasiga semlor! Inte så svårt att baka som det ser ut.

Du behöver

Wienwebullar

  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 150 g margarin eller smör

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här:

12 stycken


Margarin eller smör? I de flesta bakverk lyckas du bäst med smör, som lockar fram smaken lite extra. Men wienerbröden blir sprödare med margarin.

Bullarna blir bäst om alla ingredienserna är kalla. Kyl därför mjölk, ägg och mjöl i kyl. Skilj äggulan från äggvitan. Spara vitan också.

Lös sedan jästen i mjölken, vispa ner äggulan och knåda in mjölet, socker och salt. Sluta när du har en jämn och elastisk deg.

Låt degen vila i kyl 10 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel på 30X40 centimeter på mjölat bakbord. Långsidan mot den som kavlar.

Hyvla hälften av det kalla margarinet med osthyvel direkt på degen och täck halva ytan med margarin. Vik ihop degen mot dig och tryck ihop i kanterna. Vrid degen och vik en gång till.

Kavla försiktigt ut degen till samma storlek som tidigare. Lägg på resten av margarinet och vik ihop på samma sätt igen.

Kavla ut ännu en gång. Vik sedan ihop degen så du får en 30X10 centimeter lång bit. Skär i 12 bitar. Forma till bullar genom att nypa ihop spetsarna på undersidan. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med äggvita.

Värm ugnen till 250 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-7 minuter.

Låt dem svalna helt på galler innan toppen av bullen skärs, inkråmet gröps ur och blandas med mandelmassan.
 Fylle bullarna med massan och klicka eller spritsa grädde över och lägg på locket.

Pudra bullarna med florsocker precis före servering.

Bullarna håller sig dåligt i rumstemperatur och passar inte att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

Kanelbullar i all ära, men ibland kan det bli väl mycket sött... Baka en omgång brödbullar som omväxling!

Nybakat vill vi gärna ha på morgonkvisten - visst vaknar man glad av doften från bröd som gräddas! Men goda brödbullar passar utmärkt även som fikabröd. Fruktbullar

med torkad frukt passar utmärkt med smör och en god ost. Eller serverade med favoritmarmeladen!

Fram med bagarmössan och jäs bullarna ordentligt så är du snart fikabordets hjälte!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...