Wienersemlor

Läckert frasiga semlor! Inte så svårt att baka som det ser ut.

Du behöver

Wienwebullar

  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 150 g margarin eller smör

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här:

12 stycken


Margarin eller smör? I de flesta bakverk lyckas du bäst med smör, som lockar fram smaken lite extra. Men wienerbröden blir sprödare med margarin.

Bullarna blir bäst om alla ingredienserna är kalla. Kyl därför mjölk, ägg och mjöl i kyl. Skilj äggulan från äggvitan. Spara vitan också.

Lös sedan jästen i mjölken, vispa ner äggulan och knåda in mjölet, socker och salt. Sluta när du har en jämn och elastisk deg.

Låt degen vila i kyl 10 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel på 30X40 centimeter på mjölat bakbord. Långsidan mot den som kavlar.

Hyvla hälften av det kalla margarinet med osthyvel direkt på degen och täck halva ytan med margarin. Vik ihop degen mot dig och tryck ihop i kanterna. Vrid degen och vik en gång till.

Kavla försiktigt ut degen till samma storlek som tidigare. Lägg på resten av margarinet och vik ihop på samma sätt igen.

Kavla ut ännu en gång. Vik sedan ihop degen så du får en 30X10 centimeter lång bit. Skär i 12 bitar. Forma till bullar genom att nypa ihop spetsarna på undersidan. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med äggvita.

Värm ugnen till 250 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-7 minuter.

Låt dem svalna helt på galler innan toppen av bullen skärs, inkråmet gröps ur och blandas med mandelmassan.
 Fylle bullarna med massan och klicka eller spritsa grädde över och lägg på locket.

Pudra bullarna med florsocker precis före servering.

Bullarna håller sig dåligt i rumstemperatur och passar inte att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se


Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

Sockerkakan är en trygg natur som sällan gör oss besvikna. Lättbakad och tål att både frysas och ligga i framme någon dag. Och så är den lätt att variera i det oändliga. Inte konstigt att den fortfarande är en av våra absoluta fikafavoriter!
Prova ett enkelt grundrecept på lättbakad och billig sockerkaka. Smaksätt den efter eget tycke eller gör en god citronsockerkaka med nytt recept. Lätt att lyckas med, saftig och med en fin citronsmak.
Citron eller choklad? En god chokladsockerkaka är aldrig fel. Eller en vanlig, saftig sockerkaka som håller länge utan att bli torr.
Vill du prova någonting annorlunda bakar du en gammaldags sockerkaka, utan fett och med lika delar ägg, socker och mjöl. Roligt och riktigt gott.
Glutenfritt? Javisst! Det går fint att baka glutenfri sockerkaka. Här är ett nytt recept med mandel och chokladtäcke!
Ha en riktigt skön fikastund!

 sockerkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...