Wienersemlor

Läckert frasiga semlor! Inte så svårt att baka som det ser ut.

Du behöver

Wienwebullar

  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 1 krm vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
  • 150 g margarin eller smör

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 4 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här:

12 stycken


Margarin eller smör? I de flesta bakverk lyckas du bäst med smör, som lockar fram smaken lite extra. Men wienerbröden blir sprödare med margarin.

Bullarna blir bäst om alla ingredienserna är kalla. Kyl därför mjölk, ägg och mjöl i kyl. Skilj äggulan från äggvitan. Spara vitan också.

Lös sedan jästen i mjölken, vispa ner äggulan och knåda in mjölet, socker och salt. Sluta när du har en jämn och elastisk deg.

Låt degen vila i kyl 10 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel på 30X40 centimeter på mjölat bakbord. Långsidan mot den som kavlar.

Hyvla hälften av det kalla margarinet med osthyvel direkt på degen och täck halva ytan med margarin. Vik ihop degen mot dig och tryck ihop i kanterna. Vrid degen och vik en gång till.

Kavla försiktigt ut degen till samma storlek som tidigare. Lägg på resten av margarinet och vik ihop på samma sätt igen.

Kavla ut ännu en gång. Vik sedan ihop degen så du får en 30X10 centimeter lång bit. Skär i 12 bitar. Forma till bullar genom att nypa ihop spetsarna på undersidan. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med äggvita.

Värm ugnen till 250 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-7 minuter.

Låt dem svalna helt på galler innan toppen av bullen skärs, inkråmet gröps ur och blandas med mandelmassan.
 Fylle bullarna med massan och klicka eller spritsa grädde över och lägg på locket.

Pudra bullarna med florsocker precis före servering.

Bullarna håller sig dåligt i rumstemperatur och passar inte att frysa.


Recept och foto: Peppar och salt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...