Tiramisù-semlor

Överraska med en svensk variant på den klassiska italienska efterrätten.

Du behöver

Bullar

  • 8 bullar, gärna bakade på receptet för Klassiska semlor, med kardemumman utbytt mot rivet citronskal

Fyllning

  • 2 ägg (gulorna)
  • 2 msk socker
  • 250 g mascarpone
  • 3 msk starkt kaffe eller espresso
  • 2 msk Cointreau eller motsvarande
  • smör till stekning
  • kakao
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

8 stycken.

Baka bullarna enligt recept och låt dem svalna.

Separera äggen och vispa gulorna tillsammans med sockret. Blanda ner mascarponen och rör till en slät kräm. Blanda kaffet med Cointreaun.

Skär locket av semlorna och gröp ur inkråmet, lämna endast lite runt om. Hacka till mindre stycken och fräs i smöret i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg och blivit lite krispiga.

Skeda lite av kaffeblandningen i botten på varje semla, täck med mascarponekrämen. Fördela därefter hälften av smulorna från inkråmet i semlorna. Blöt smulorna med kaffeblandningen. Varva därefter med ännu ett lager kräm och ett lager smulor, som även de blöts med kaffeblandningen. Vispa grädden och spritsa eller bred ut grädden på semlorna. Täck med locken och pudra med kakao.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

pajrecept.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...