Tiramisù-semlor

Överraska med en svensk variant på den klassiska italienska efterrätten.

Du behöver

Bullar

  • 8 bullar, gärna bakade på receptet för Klassiska semlor, med kardemumman utbytt mot rivet citronskal

Fyllning

  • 2 ägg (gulorna)
  • 2 msk socker
  • 250 g mascarpone
  • 3 msk starkt kaffe eller espresso
  • 2 msk Cointreau eller motsvarande
  • smör till stekning
  • kakao
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

8 stycken.

Baka bullarna enligt recept och låt dem svalna.

Separera äggen och vispa gulorna tillsammans med sockret. Blanda ner mascarponen och rör till en slät kräm. Blanda kaffet med Cointreaun.

Skär locket av semlorna och gröp ur inkråmet, lämna endast lite runt om. Hacka till mindre stycken och fräs i smöret i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg och blivit lite krispiga.

Skeda lite av kaffeblandningen i botten på varje semla, täck med mascarponekrämen. Fördela därefter hälften av smulorna från inkråmet i semlorna. Blöt smulorna med kaffeblandningen. Varva därefter med ännu ett lager kräm och ett lager smulor, som även de blöts med kaffeblandningen. Vispa grädden och spritsa eller bred ut grädden på semlorna. Täck med locken och pudra med kakao.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...