Tiramisù-semlor

Överraska med en svensk variant på den klassiska italienska efterrätten.

Du behöver

Bullar

  • 8 bullar, gärna bakade på receptet för Klassiska semlor, med kardemumman utbytt mot rivet citronskal

Fyllning

  • 2 ägg (gulorna)
  • 2 msk socker
  • 250 g mascarpone
  • 3 msk starkt kaffe eller espresso
  • 2 msk Cointreau eller motsvarande
  • smör till stekning
  • kakao
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

8 stycken.

Baka bullarna enligt recept och låt dem svalna.

Separera äggen och vispa gulorna tillsammans med sockret. Blanda ner mascarponen och rör till en slät kräm. Blanda kaffet med Cointreaun.

Skär locket av semlorna och gröp ur inkråmet, lämna endast lite runt om. Hacka till mindre stycken och fräs i smöret i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg och blivit lite krispiga.

Skeda lite av kaffeblandningen i botten på varje semla, täck med mascarponekrämen. Fördela därefter hälften av smulorna från inkråmet i semlorna. Blöt smulorna med kaffeblandningen. Varva därefter med ännu ett lager kräm och ett lager smulor, som även de blöts med kaffeblandningen. Vispa grädden och spritsa eller bred ut grädden på semlorna. Täck med locken och pudra med kakao.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...