Tips när du bakar semlor!

  • Lagom varm degvätska (mjölk, vatten) - ljummet. För varmt vatten tar död på jästen och då blir det dåligt med jäsandet.
  • Var noga med mängderna! Mät eller väg så exakt du kan.
  • Hellre för lite än för mycket mjöl! Det är lätt att ta för mycket mjöl och då jäser degen dåligt och bullarn blir kompakta.
  • Använd gärna maskin för att knåda degen. Degblandare eller matberedare går fint. En bra deg kräver rejäl knådning och det blir oftast bättre i maskin. Snåla inte med tiden utan knåda så länge som receptet rekomenderar.
  • Låt bullarna jäsa i jämn temperatur och ha inte för bråttom. I recepten står ofta "jäs till dubbel storlek" och det är en bättre riktlinje än en exakt tid.
  • Kontrollera temperaturen på ugnen - se till att den är riktigt varm när du sätter in plåten. Sätt gärna in plåten på lite för stark värme och sänk när den kommit in.
  • Använd bakplåtspapper så slipper du smörja plåtar.
  • Blanda fyllningen till semlorna ordentligt - lägger du mandelmassa i semlan utan att röra den med grädde/ vatten eller inkråm kommer den mest att smaka socker...
  • Vispa grädden lagom hårt - för lös blir den rinnig och för hårt grynar den sig. Vispar du med elvisp kan du vispa det sista för hand när grädden börjat tjockna - då är det mindre risk att den blir för mycket vispad.
  • Prova att byta mandelmassan mot andra goda fyllningar - bär, sylt, vaniljkräm, russin eller chokladkräm - bara fantasin sätter gränsen.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...