Tips när du bakar semlor!

  • Lagom varm degvätska (mjölk, vatten) - ljummet. För varmt vatten tar död på jästen och då blir det dåligt med jäsandet.
  • Var noga med mängderna! Mät eller väg så exakt du kan.
  • Hellre för lite än för mycket mjöl! Det är lätt att ta för mycket mjöl och då jäser degen dåligt och bullarn blir kompakta.
  • Använd gärna maskin för att knåda degen. Degblandare eller matberedare går fint. En bra deg kräver rejäl knådning och det blir oftast bättre i maskin. Snåla inte med tiden utan knåda så länge som receptet rekomenderar.
  • Låt bullarna jäsa i jämn temperatur och ha inte för bråttom. I recepten står ofta "jäs till dubbel storlek" och det är en bättre riktlinje än en exakt tid.
  • Kontrollera temperaturen på ugnen - se till att den är riktigt varm när du sätter in plåten. Sätt gärna in plåten på lite för stark värme och sänk när den kommit in.
  • Använd bakplåtspapper så slipper du smörja plåtar.
  • Blanda fyllningen till semlorna ordentligt - lägger du mandelmassa i semlan utan att röra den med grädde/ vatten eller inkråm kommer den mest att smaka socker...
  • Vispa grädden lagom hårt - för lös blir den rinnig och för hårt grynar den sig. Vispar du med elvisp kan du vispa det sista för hand när grädden börjat tjockna - då är det mindre risk att den blir för mycket vispad.
  • Prova att byta mandelmassan mot andra goda fyllningar - bär, sylt, vaniljkräm, russin eller chokladkräm - bara fantasin sätter gränsen.


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

Fisk kan vara allt från festmat till bekväm vardagsmiddag. Ett riktigt snabbt och bra sätt att ordna middagsmat är att laga hela rätten på samma gång i ugnen. Det är inte bara ett enkelt sätt som sparar tid utan ger också fisk som sällan blir torr.
Prova att laga några av våra vanligaste vitfiskar tillsammans med ris, pasta, couscous eller bulgur och en god sås! Curryfisk i ugn, torsk i timjansås, fiskgratäng med couscous eller pastagratäng med torsk är alla goda förslag. Liksom klassisk fisk på risbädd. Smart mat som fungerar bra att laga när du har ris över. Eller så planerar du veckan och lagar en stor sats så räcker det till matlådor!

 fiskrecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...