Semmelkrans

Många gäster? Då passar en god semmelkrans perfekt! Kransarna är lätta att baka, går snabbare än semlor och alla kan skära en bit som passar dem.

Du behöver

Kransarna

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa
  • 5-6 dl grädde
  • (2 msk socker)

Gör så här:

2 stora kransar/ 6-8 portioner per krans.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och salt.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i två bitar. Rulla till bullar och låt ligga i fem minuter. Forma sedan till runda kransar, rulla ut, och nyp ihop. Sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu kransarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge kransarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser för kort stund och får då torra och kompakta bakverk. Låt storleken på kransarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 180-200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

När kransarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje krans. Gröp ur något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och 1/2 dl grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen jämnt i kransarna.

Vispa grädden och eventuellt socker så fast att den går att klicka eller spritsa ut. Fördela jämnt med sked eller fyll en spritspåse och spritsa en krans med en stor stjärntyll.

Sätt på locket och pudra rikligt med florsocker innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jossan
27 november 2010

Himmelskt!


Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

glutenfriarecept.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

Det är alltid läge för en kladdkaka! Kanske för att det finns en kladdkaka för alla tillfällen och för alla smaker. När du provat klassiska kladdkakor och lyxiga varianter är det dags att förnya. Skaffa en burk lakritspulver och laga lakritskladdkaka. Antingen med lakrits och chokladsmak eller enbart med lakrits. Servera med vaniljglass eller grädde och du har en garanterad favoritkaka för lakritsälskaren.

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...