Semmelkrans

Många gäster? Då passar en god semmelkrans perfekt! Kransarna är lätta att baka, går snabbare än semlor och alla kan skära en bit som passar dem.

Du behöver

Kransarna

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa
  • 5-6 dl grädde
  • (2 msk socker)

Gör så här:

2 stora kransar/ 6-8 portioner per krans.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och salt.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i två bitar. Rulla till bullar och låt ligga i fem minuter. Forma sedan till runda kransar, rulla ut, och nyp ihop. Sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu kransarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge kransarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser för kort stund och får då torra och kompakta bakverk. Låt storleken på kransarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 180-200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

När kransarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje krans. Gröp ur något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och 1/2 dl grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen jämnt i kransarna.

Vispa grädden och eventuellt socker så fast att den går att klicka eller spritsa ut. Fördela jämnt med sked eller fyll en spritspåse och spritsa en krans med en stor stjärntyll.

Sätt på locket och pudra rikligt med florsocker innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jossan
27 november 2010

Himmelskt!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu


Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

Vi är ganska så bestämda när det gäller våra frukostvanor och har svårt att ändra oss. Fil, mackor, kokt ägg, och så gröt... Glamourös kan man inte kalla grötskålen men den har en särskild plats i våra hjärtan. Skaffa försiktigt nya vanor med blötlagd gröt som får tuggmotstånd av solrosfrön och torkade aprikoser, eller prova slät skrädmjölsgröt som smakar härligt nötigt. Vinn ny mark på frukostfronten!

 gröt.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...