Semmelkrans

Många gäster? Då passar en god semmelkrans perfekt! Kransarna är lätta att baka, går snabbare än semlor och alla kan skära en bit som passar dem.

Du behöver

Kransarna

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa
  • 5-6 dl grädde
  • (2 msk socker)

Gör så här:

2 stora kransar/ 6-8 portioner per krans.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma och salt.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i två bitar. Rulla till bullar och låt ligga i fem minuter. Forma sedan till runda kransar, rulla ut, och nyp ihop. Sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu kransarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge kransarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser för kort stund och får då torra och kompakta bakverk. Låt storleken på kransarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 180-200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

När kransarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje krans. Gröp ur något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och 1/2 dl grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen jämnt i kransarna.

Vispa grädden och eventuellt socker så fast att den går att klicka eller spritsa ut. Fördela jämnt med sked eller fyll en spritspåse och spritsa en krans med en stor stjärntyll.

Sätt på locket och pudra rikligt med florsocker innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Jossan
27 november 2010

Himmelskt!


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se


Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

Utflyktsmaten ska vara lättlagad och enkel att äta med händerna. Då passar det bra med baguetter med olika fyllningar som brieost och aprikoser eller mozzarella och grillad paprika. Kalla pannkakor är en favorit som många minns från skolutflykterna. Ta med fyllning, antingen söt eller salt, och låt alla fylla sina egna pannkakor. Något sött behövs på slutet, eller hur? Rulltårta med arraksmörkräm är oemotståndligt, om än lite kladdigt, till termoskaffet.

 utflyktsmat.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...