Semlor med sylt

I vårt grannland Norge uppskattas semlor med sylt. De passar bra att äta året om!

Du behöver

Bullar

  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1-1 1/2 dl sylt, gärna hallon- eller drottningsylt
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ev. lite vaniljpulver eller -socker
  • 2 dl färska eller frysta bär
  • florsocker

Gör så här:

14 st

Bullar
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och låt blandningen bli 37 grader varm. Lös jästen i mjölken och tillsätt socker, salt, vanilj och därefter vetemjölet, lite i taget. Knåda i 10 minuter i degblandare. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 14 bitar och rulla till bullar. Lägg dem att jäsa till dubbel storlek i cirka 50-60 minuter på plåt med bakplåtspapper. Grädda bullarna i ugnens nedre del på 200 graders värme i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Fyllning
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullarna något. Blanda sylten med lite av grädden och fördela den i bullarna. Vispa resten av grädden, eventuellt tillsammans med lite vaniljpulver eller -socker, så hårt att den går att spritsa. Spritsa eller bred grädden över semlorna. Garnera med bär, lägg på locken och pudra till sist semlorna med florsocker strax före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Multi
13 februari 2018

Förekommer också i Finland, men där håller mandelmassan att ta över känns det som.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com


Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

Ofta lagar vi klassisk lasagne som badar i köttfärssås och ostsås. Men den värmande pastarätten kan lika gärna av en god vegetarisk fylld med grönsaker. Prova goda varianter som vegetarisk lasagne med parmesanost eller ett gott recept på vegetarisk lasagne med keso. Pepparochsalt.se föreslår gärna en god fullkornslasagne, fylld med zucchini och med god smak av ädelost som bryter fint mot grönsakerna. Lite nyttigare än klassisk lasagne, men minst lika god! Hinner du inte i kväll? Vi har recept på riktig snabblasagne också. Det går utmärkt att byta ut korven mot 150 gram fetaost i stället. Och gärna några oliver, så är kvällen räddad!

 lasagne.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...