Semlor med sylt
I vårt grannland Norge uppskattas semlor med sylt. De passar bra att äta året om!
Du behöver
Bullar
- 25 g jäst för söta degar
- 3 dl mjölk
- 100 g smör
- 3/4 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
- ca 9 dl vetemjöl
Fyllning
- 1-1 1/2 dl sylt, gärna hallon- eller drottningsylt
- 4-5 dl vispgrädde
- ev. lite vaniljpulver eller -socker
- 2 dl färska eller frysta bär
- florsocker
Gör så här:
14 st
Bullar
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och låt blandningen bli 37 grader varm. Lös jästen i mjölken och tillsätt socker, salt, vanilj och därefter vetemjölet, lite i taget. Knåda i 10 minuter i degblandare. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter i bunken.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 14 bitar och rulla till bullar. Lägg dem att jäsa till dubbel storlek i cirka 50-60 minuter på plåt med bakplåtspapper. Grädda bullarna i ugnens nedre del på 200 graders värme i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Fyllning
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullarna något. Blanda sylten med lite av grädden och fördela den i bullarna. Vispa resten av grädden, eventuellt tillsammans med lite vaniljpulver eller -socker, så hårt att den går att spritsa. Spritsa eller bred grädden över semlorna. Garnera med bär, lägg på locken och pudra till sist semlorna med florsocker strax före servering.
Förekommer också i Finland, men där håller mandelmassan att ta över känns det som.