Semlor med sylt

I vårt grannland Norge uppskattas semlor med sylt. De passar bra att äta året om!

Du behöver

Bullar

  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1-1 1/2 dl sylt, gärna hallon- eller drottningsylt
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ev. lite vaniljpulver eller -socker
  • 2 dl färska eller frysta bär
  • florsocker

Gör så här:

14 st

Bullar
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och låt blandningen bli 37 grader varm. Lös jästen i mjölken och tillsätt socker, salt, vanilj och därefter vetemjölet, lite i taget. Knåda i 10 minuter i degblandare. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 14 bitar och rulla till bullar. Lägg dem att jäsa till dubbel storlek i cirka 50-60 minuter på plåt med bakplåtspapper. Grädda bullarna i ugnens nedre del på 200 graders värme i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Fyllning
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullarna något. Blanda sylten med lite av grädden och fördela den i bullarna. Vispa resten av grädden, eventuellt tillsammans med lite vaniljpulver eller -socker, så hårt att den går att spritsa. Spritsa eller bred grädden över semlorna. Garnera med bär, lägg på locken och pudra till sist semlorna med florsocker strax före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Multi
13 februari 2018

Förekommer också i Finland, men där håller mandelmassan att ta över känns det som.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...