Semlor med sylt

I vårt grannland Norge uppskattas semlor med sylt. De passar bra att äta året om!

Du behöver

Bullar

  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1-1 1/2 dl sylt, gärna hallon- eller drottningsylt
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ev. lite vaniljpulver eller -socker
  • 2 dl färska eller frysta bär
  • florsocker

Gör så här:

14 st

Bullar
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och låt blandningen bli 37 grader varm. Lös jästen i mjölken och tillsätt socker, salt, vanilj och därefter vetemjölet, lite i taget. Knåda i 10 minuter i degblandare. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 14 bitar och rulla till bullar. Lägg dem att jäsa till dubbel storlek i cirka 50-60 minuter på plåt med bakplåtspapper. Grädda bullarna i ugnens nedre del på 200 graders värme i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Fyllning
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullarna något. Blanda sylten med lite av grädden och fördela den i bullarna. Vispa resten av grädden, eventuellt tillsammans med lite vaniljpulver eller -socker, så hårt att den går att spritsa. Spritsa eller bred grädden över semlorna. Garnera med bär, lägg på locken och pudra till sist semlorna med florsocker strax före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Multi
13 februari 2018

Förekommer också i Finland, men där håller mandelmassan att ta över känns det som.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se

Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

lasagne.nu


Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

Frasiga frallor i all ära, men ibland behöver man vakna riktigt mjukt! Tunna, mjuka vetekakor med ost kan aldrig vara fel! Den som vill äta lite luftigare bakar tekakor. Sedan finns alltid nyponbullar, mjuka hålkakor eller kanske ett gott franskbröd. Mjuka gifflar smakar förresten utmärkt med smör, ost och lite citrusmarmelad! God morgon!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...