Semlor med sylt

I vårt grannland Norge uppskattas semlor med sylt. De passar bra att äta året om!

Du behöver

Bullar

  • 25 g jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 9 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1-1 1/2 dl sylt, gärna hallon- eller drottningsylt
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ev. lite vaniljpulver eller -socker
  • 2 dl färska eller frysta bär
  • florsocker

Gör så här:

14 st

Bullar
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och låt blandningen bli 37 grader varm. Lös jästen i mjölken och tillsätt socker, salt, vanilj och därefter vetemjölet, lite i taget. Knåda i 10 minuter i degblandare. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter i bunken.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 14 bitar och rulla till bullar. Lägg dem att jäsa till dubbel storlek i cirka 50-60 minuter på plåt med bakplåtspapper. Grädda bullarna i ugnens nedre del på 200 graders värme i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Fyllning
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullarna något. Blanda sylten med lite av grädden och fördela den i bullarna. Vispa resten av grädden, eventuellt tillsammans med lite vaniljpulver eller -socker, så hårt att den går att spritsa. Spritsa eller bred grädden över semlorna. Garnera med bär, lägg på locken och pudra till sist semlorna med florsocker strax före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Multi
13 februari 2018

Förekommer också i Finland, men där håller mandelmassan att ta över känns det som.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se


Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

Honungens användningsområden är många. Såväl i honungsbullar som i chokladkaka höjer den smaken flera snäpp. Som pålägg till scones är honungen oslagbar - eller i honungsscones! I allt från dressing till lasagne via tomatsoppa hör honung hemma. Små mängder gör stor skillnad. Och inte smakar det sämre för att biodling bidrar till den biologiska mångfalden - smakrik måltid!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...