Saffranssemlor

Saffran tillsammans med citron sätter härlig smak på dessa klassiska semlor med twist.

Du behöver

Bullar

  • 50 g jäst för söta degar
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk salt
  • cirka 1 1/2 l vetemjöl special (900 g)

Fyllning

  • 1 pkt (1/2 g) saffran
  • 8-9 dl vispgrädde
  • 200 g mandelmassa
  • rivet skal av 1 citron
  • ev. 2-3 msk socker
  • florsocker

Gör så här:

20 stora semlor

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37 grader och lös sedan jästen i lite av den. Tillsätt därefter resten av mjölkblandningen, socker, citronskal, salt och sedan vetemjölet lite åt gången under knådningen tills degen börjar bli slät. Var försiktig så du inte tillsätter för mycket vetemjöl, då kan bullarna bli torra. Knåda i cirka 15 minuter, helst i degblandare, och låt sedan jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 20 delar som rullas till bullar och läggs på plåt med bakplåtspapper. Låt återigen jäsa till dubbel storlek, nu i cirka 50-60 minuter.

Grädda bullarna i ugnens nedre del på 225 graders ugnsvärme i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Skär av ett lock på varje bulle när de svalnat helt. Gröp ur bullarna lite och smula inkråmet i små bitar. Värm 2 deciliter av grädden något tillsammans med saffran och eventuellt lite socker. Slå grädden över inkråmet. Riv ner mandelmassan och blanda till en massa. Fördela fyllningen i bullarna.

Vispa grädden, eventuellt med lite socker, så hårt att den går att spritsa. Spritsa eller bred ut grädde över fyllningen på varje semla. Lägg på locken och pudra till sist över florsocker strax före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

Cocos passar fint i en mängd olika rätter, från grytor och soppor till drinkar eller kakor. Smaken är lite sötaktig och går bra att kombinera med olika typer av smaker.

Nu finns ett helt nyskapat recept på en god

cocoskaka som passar fint både som efterrätt och till fika. Servera i tunna skivor till ett gott te, eller varför inte tillsammans med glass och fruktsallad till efterrätten?

Dessutom blir den bara godare när den fått vila över natten!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...