Petit choux-semlor

Petit choux, den lilla, luftiga bakelsen är perfekt att förvandla till en härligt spröd variant av semla! Gör dem små och fyll fatet med minibakelser ingen kan motstå.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Petit choux

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 3 msk potatismjöl
  • 3 ägg

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 5 dl vispgrädde (eller laktosfri grädde)

Gör så här:

16 medelstora eller 30 små.

Koka upp vattnet i en kastrull stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt smöret eller margarinet och låt det smälta ner i vattnet.

Sikta eller strö försiktigt i mjölet under kraftig vispning. Koka någon minut tills smeten går ihop. Ta bort från värmen och låt den svalna helt.

Värm ugnen till 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Vispa nu i äggen ett och ett tillsammans med potatismjölet. Sluta när du har en slät och luftig smet.

Klicka eller spritsa ut smeten i små runda bottnar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, något längre om du gör stora petit chouxer.

Låt bakelserna svalna helt på galler.

Skär ett snitt och lyft av överdelen, fyll med mandelmassa och spritsa en krans med grädde. Pudra över lite florsocker och servera tillsammans med te eller kaffe.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se


Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

När pizzasuget sätter in är det svårt att stå emot. Men det finns sätt att baka en god pizza på nästan samma tid som du går till pizzerian. Är du planerad gör du en långjäst deg som ligger i kylen, färdig att baka ut när du kommer hem. Eller så slänger du ihop en snabb pizzadeg som får jäsa medan du river osten. Riktigt bråttom? Gör sconespizza som bara tar några minuter att bland ihop. Tips: Lägg pizzan på bakplåtspapper och dra över på en förvärmd plåt innan du sätter in den i ugnen så får du godare botten. Sen är det bara att välja pålägg efter behag. Margherita, capricciosa, gorgonzola, vegetarisk

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...