Petit choux-semlor

Petit choux, den lilla, luftiga bakelsen är perfekt att förvandla till en härligt spröd variant av semla! Gör dem små och fyll fatet med minibakelser ingen kan motstå.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Petit choux

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 3 msk potatismjöl
  • 3 ägg

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 5 dl vispgrädde (eller laktosfri grädde)

Gör så här:

16 medelstora eller 30 små.

Koka upp vattnet i en kastrull stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt smöret eller margarinet och låt det smälta ner i vattnet.

Sikta eller strö försiktigt i mjölet under kraftig vispning. Koka någon minut tills smeten går ihop. Ta bort från värmen och låt den svalna helt.

Värm ugnen till 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Vispa nu i äggen ett och ett tillsammans med potatismjölet. Sluta när du har en slät och luftig smet.

Klicka eller spritsa ut smeten i små runda bottnar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, något längre om du gör stora petit chouxer.

Låt bakelserna svalna helt på galler.

Skär ett snitt och lyft av överdelen, fyll med mandelmassa och spritsa en krans med grädde. Pudra över lite florsocker och servera tillsammans med te eller kaffe.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...