Petit choux-semlor

Petit choux, den lilla, luftiga bakelsen är perfekt att förvandla till en härligt spröd variant av semla! Gör dem små och fyll fatet med minibakelser ingen kan motstå.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Petit choux

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 3 msk potatismjöl
  • 3 ägg

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 5 dl vispgrädde (eller laktosfri grädde)

Gör så här:

16 medelstora eller 30 små.

Koka upp vattnet i en kastrull stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt smöret eller margarinet och låt det smälta ner i vattnet.

Sikta eller strö försiktigt i mjölet under kraftig vispning. Koka någon minut tills smeten går ihop. Ta bort från värmen och låt den svalna helt.

Värm ugnen till 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Vispa nu i äggen ett och ett tillsammans med potatismjölet. Sluta när du har en slät och luftig smet.

Klicka eller spritsa ut smeten i små runda bottnar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, något längre om du gör stora petit chouxer.

Låt bakelserna svalna helt på galler.

Skär ett snitt och lyft av överdelen, fyll med mandelmassa och spritsa en krans med grädde. Pudra över lite florsocker och servera tillsammans med te eller kaffe.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...