Petit choux-semlor

Petit choux, den lilla, luftiga bakelsen är perfekt att förvandla till en härligt spröd variant av semla! Gör dem små och fyll fatet med minibakelser ingen kan motstå.

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Petit choux

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 3 msk potatismjöl
  • 3 ägg

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 5 dl vispgrädde (eller laktosfri grädde)

Gör så här:

16 medelstora eller 30 små.

Koka upp vattnet i en kastrull stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt smöret eller margarinet och låt det smälta ner i vattnet.

Sikta eller strö försiktigt i mjölet under kraftig vispning. Koka någon minut tills smeten går ihop. Ta bort från värmen och låt den svalna helt.

Värm ugnen till 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

Vispa nu i äggen ett och ett tillsammans med potatismjölet. Sluta när du har en slät och luftig smet.

Klicka eller spritsa ut smeten i små runda bottnar. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, något längre om du gör stora petit chouxer.

Låt bakelserna svalna helt på galler.

Skär ett snitt och lyft av överdelen, fyll med mandelmassa och spritsa en krans med grädde. Pudra över lite florsocker och servera tillsammans med te eller kaffe.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...