Mjölkfria semlor

Detta recept passar den som inte tål mjölk eller den som är vegan och vill undvika allt från djurriket. Lättbakat och gott, med vispbar vegetabilisk "grädde" på!

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl havredryck
  • 1 dl socker
  • 75 gram mjölkfritt margarin eller majsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 150 gram mandelmassa
  • 4 dl (2 pkt) vispbar gräddersättning - t.ex. Gogreen "Visp"
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

14 stycken

Smält margarinet och tillsätt havredrycken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med vätskan. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar vatten. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Blanda vanilj i "grädden". Vispa "grädden" så luftig att den går att klicka ut. Fördela jämnt på alla semlorna.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Sopprecept

Sopplunch

Soppa är den perfekta lunchen en solig höstdag. Och en utmärkt starkt på middagen en kulen kväll! Nya sopprecept på sopprecept.se.

sopprecept.se


Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

Självklart ska du inte avstå från godsaker för att du inte tål mjölk. Det är lätt att baka mjölkfria scones eller varför inte en klassisk kladdkaka? Bjud gästerna på krämig potatisgratäng eller frossa i kokosvåfflor. Smaklig mjölkfri måltid!

 mjölkfriarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...