Mindre semlor

Brukar du inte orka hela semlan? Eller letar du efter en något mindre läckerhet att servera till kaffet? Baka lite mindre semlor!

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa
  • 9 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

Gör så här:

40 stycken mindre semlor

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar om cirka 40 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en medelstor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Du kan också klicka ut grädden med en sked.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:

Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.

Knåda bullarna länge, och med maskin.

Jäs ordentligt - dubbel storlek!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Micke
20 mars 2011

Kan man dela allt på hälften om man inte vill göra semlor till halva stan?

Kommentar av Jenny
7 mars 2011

De blev jättegoda!!!

Kommentar av Camilla
1 mars 2011

jag använda vanligt vetemjöl och mina semlor blev perfekta ändå :)

Kommentar av Tvixi
5 februari 2011

Kan varmt rekommenderas. Fluffiga, saftiga supergoda!

Kommentar av Mira
7 januari 2011

Ååh vad goda de blev!

Bättre än de man köper!

Kommentar av amielaktos
15 februari 2010

den var ok lite sådär ok ok jag hatar den!!!

Svar av amielaktos
15 februari 2010

nej jag skämtade bara den var jätte god faktiskt

Kommentar av Helin
16 februari 2010

Håller på att göra den, den ska nu jäsa till dubbel storlek i 50-60 min. Längtar tills jag får smaska i mig den!

Det är ju fet tisdagen idag.

Kommentar av göteborgs bagarna
16 februari 2010

Hoho, nu ska det bli gött med Semlor! Vad får man om man river jätte mycket mandel?.....en massa såklart!

Kommentar av osignerat
16 februari 2010

grymma!

Kommentar av Selma
20 februari 2010

Vem vill ha 40 semlor? Recept för typ 10 vore väl bra!

Redaktionens kommentar
Vem klarar sig med ynka 10 semlor?! ;)
Svar av Namn/signatur
12 februari 2011

Jag vill ha MINST 40 semlor!!!!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se


Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

Soppor är en riktig guldgruva för den som äter vegetariskt! På kort tid kan du laga god, enkel, billig och nyttig mat, som dessutom ofta är vacker på fatet.

Eller vad sägs om en skål vackert djupröd borstj! , rödbetssoppa? Kanske en tallrik piggt orange morotssoppa? Eller en portion med vegansk helgrön basilikasoppa?

Till soppornas fördel hör att de platsar både som lätt lunchmat, till förrätt eller huvudrätt. Med kryddor och lite fantasi kan du lätt variera din favoritsoppa, även utan kött eller fisk. Ett gott bröd lockar fram soppans smak ytterligare och blir en fin kontrast till det färgglada. Liksom en skål yoghurt eller cream fraiche att klicka direkt i sopptallriken.

Smakligt färgglad måltid!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...