Mindre semlor

Brukar du inte orka hela semlan? Eller letar du efter en något mindre läckerhet att servera till kaffet? Baka lite mindre semlor!

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa
  • 9 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

Gör så här:

40 stycken mindre semlor

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar om cirka 40 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en medelstor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Du kan också klicka ut grädden med en sked.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:

Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.

Knåda bullarna länge, och med maskin.

Jäs ordentligt - dubbel storlek!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Micke
20 mars 2011

Kan man dela allt på hälften om man inte vill göra semlor till halva stan?

Kommentar av Jenny
7 mars 2011

De blev jättegoda!!!

Kommentar av Camilla
1 mars 2011

jag använda vanligt vetemjöl och mina semlor blev perfekta ändå :)

Kommentar av Tvixi
5 februari 2011

Kan varmt rekommenderas. Fluffiga, saftiga supergoda!

Kommentar av Mira
7 januari 2011

Ååh vad goda de blev!

Bättre än de man köper!

Kommentar av amielaktos
15 februari 2010

den var ok lite sådär ok ok jag hatar den!!!

Svar av amielaktos
15 februari 2010

nej jag skämtade bara den var jätte god faktiskt

Kommentar av Helin
16 februari 2010

Håller på att göra den, den ska nu jäsa till dubbel storlek i 50-60 min. Längtar tills jag får smaska i mig den!

Det är ju fet tisdagen idag.

Kommentar av göteborgs bagarna
16 februari 2010

Hoho, nu ska det bli gött med Semlor! Vad får man om man river jätte mycket mandel?.....en massa såklart!

Kommentar av osignerat
16 februari 2010

grymma!

Kommentar av Selma
20 februari 2010

Vem vill ha 40 semlor? Recept för typ 10 vore väl bra!

Redaktionens kommentar
Vem klarar sig med ynka 10 semlor?! ;)
Svar av Namn/signatur
12 februari 2011

Jag vill ha MINST 40 semlor!!!!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se


Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

Sopa ut de sista spåren av helgmaten och laga vardagsmat med stil! En enkel men elegant rödbetssoppa, en värmande morotssoppa eller god potatissoppa går snabbt att laga och mättar gott.

Ett hembakat bröd till ger stil åt den enklast måltid, kanske ett gott dinkelbröd. Vill du vara säker på succé satsar du på eget, hembakat knäckebröd. Servera enbart med smör eller en god hårdost och vardagskvällen känns med ens betydligt ljusare!

En god fortsättning på den nya året!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...