![]() ![]() Mindre semlorBrukar du inte orka hela semlan? Eller letar du efter en något mindre läckerhet att servera till kaffet? Baka lite mindre semlor! Du behöverBullar
Fyllning
Gör så här:40 stycken mindre semlor
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar om cirka 40 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler. När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät. Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna. Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig. Fyll en spritspåse med en medelstor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Du kan också klicka ut grädden med en sked. Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.
För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att: Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special. Knåda bullarna länge, och med maskin. Jäs ordentligt - dubbel storlek! ![]() ![]() 7 mars 2011
De blev jättegoda!!! ![]() ![]() ![]() 1 mars 2011
jag använda vanligt vetemjöl och mina semlor blev perfekta ändå :) ![]() ![]() ![]() 5 februari 2011
Kan varmt rekommenderas. Fluffiga, saftiga supergoda! ![]() ![]() ![]() 7 januari 2011
Ååh vad goda de blev! Bättre än de man köper! ![]() ![]() ![]() 15 februari 2010
den var ok lite sådär ok ok jag hatar den!!! ![]() ![]() ![]() 15 februari 2010
nej jag skämtade bara den var jätte god faktiskt ![]() ![]() ![]() 16 februari 2010
Håller på att göra den, den ska nu jäsa till dubbel storlek i 50-60 min. Längtar tills jag får smaska i mig den! Det är ju fet tisdagen idag. ![]() ![]() ![]() 16 februari 2010
Hoho, nu ska det bli gött med Semlor! Vad får man om man river jätte mycket mandel?.....en massa såklart! ![]() ![]() ![]() 16 februari 2010
grymma! ![]() ![]() ![]() 20 februari 2010
Vem vill ha 40 semlor? Recept för typ 10 vore väl bra! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 februari 2011
Jag vill ha MINST 40 semlor!!!!! ![]() Äldre kommentarer
|
1 |
2 |
![]() ![]() ![]()
|
|
Kan man dela allt på hälften om man inte vill göra semlor till halva stan?