Mindre semlor

Brukar du inte orka hela semlan? Eller letar du efter en något mindre läckerhet att servera till kaffet? Baka lite mindre semlor!

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa
  • 9 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

Gör så här:

40 stycken mindre semlor

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 40 bitar om cirka 40 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en medelstor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Du kan också klicka ut grädden med en sked.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:

Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.

Knåda bullarna länge, och med maskin.

Jäs ordentligt - dubbel storlek!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Micke
20 mars 2011

Kan man dela allt på hälften om man inte vill göra semlor till halva stan?

Kommentar av Jenny
7 mars 2011

De blev jättegoda!!!

Kommentar av Camilla
1 mars 2011

jag använda vanligt vetemjöl och mina semlor blev perfekta ändå :)

Kommentar av Tvixi
5 februari 2011

Kan varmt rekommenderas. Fluffiga, saftiga supergoda!

Kommentar av Mira
7 januari 2011

Ååh vad goda de blev!

Bättre än de man köper!

Kommentar av amielaktos
15 februari 2010

den var ok lite sådär ok ok jag hatar den!!!

Svar av amielaktos
15 februari 2010

nej jag skämtade bara den var jätte god faktiskt

Kommentar av Helin
16 februari 2010

Håller på att göra den, den ska nu jäsa till dubbel storlek i 50-60 min. Längtar tills jag får smaska i mig den!

Det är ju fet tisdagen idag.

Kommentar av göteborgs bagarna
16 februari 2010

Hoho, nu ska det bli gött med Semlor! Vad får man om man river jätte mycket mandel?.....en massa såklart!

Kommentar av osignerat
16 februari 2010

grymma!

Kommentar av Selma
20 februari 2010

Vem vill ha 40 semlor? Recept för typ 10 vore väl bra!

Redaktionens kommentar
Vem klarar sig med ynka 10 semlor?! ;)
Svar av Namn/signatur
12 februari 2011

Jag vill ha MINST 40 semlor!!!!!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se


Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

Lasagne är pastafavoriten för många. Att varva pastaplattor, vitsås och en god köttfärssås är den klassiska lasagnen.

Men lasagne går att göra på många sätt - en god vegetarisk lasagne eller kanske en variant med kyckling.

Och lasagne är lättlagat, går fort och är enkelt att laga till många. När formen väl är i ugnen så sköter den sig själv och det blir tid att duka och ordna tillbehören.

Servera till? Ja... vad sägs om riven parmesanost, oliver och en sallad? Kanske en skiva vitlöksbröd som aptitretare och gärna ett glas rött till. Trevlig helg från pepparochsalt.se!

 lasagne.nu


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...