Marängsemla

En riktigt maffig semla med färskmaräng istället för grädde. Garanterat en höjdare och en variant för den som gillar söta bakverk men vill ha omväxling till grädden.

Du behöver

Bulldeg

  • 25 g jäst, gärna röd
  • 3 dl mjölk
  • 80 g smält smör eller matolja
  • 80 g ljus sirap
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • Ca 500 g siktat dinkelmjöl (vetemjöl går också bra)

Fyllning

  • 100 g sötmandel
  • 1-2 msk råsocker
  • 1-2 msk grädde eller mjölk
  • 2 dl bär, frysta går bra. Till exempel röda vinbär, blåbär, körsbär, hallon eller jordgubbar

Färsk maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl florsocker
  • + 1 msk florsocker till dekoration

Gör så här:

Ca 16 st.

Smält smöret och blanda med mjölken. Eller använd olja och blanda med mjölken. Kontrollera så inte blandningen är varmare än fingervarm. Smula och rör ut jästen. Tillsätt sirap, kryddor och hälften av vetemjölet. Rör i saltet och tillsätt mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda.

Knåda för hand i cirka fem minuter. Låt nu degen vila under bakduk tills jäsningen är igång, cirka 60 minuter.

Ta upp degen på en arbetsyta och dela i 16 lika stora delar. Rulla till runda bullar och sätt dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en bakduk till minst dubbla storleken. Räkna med att det tar 40-60 minuter. Men det viktiga är att bullarna är ordentlige jästa. 

Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten i mitten av ugnen. Sänk till 225 grader. Grädda cirka 8 minuter.

Låt bullarna svalna helt på ett galler.

Under tiden mixar, maler eller hackar du mandeln och blandar med socker och grädde.

Skär av hattarna på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med mandelfyllningen. Låt bären rinna av lite om de är mycket blöta. Lägg sedan lite bär ovanpå mandelfyllningen.

Värm ugnen till 250 grader igen. Ställ upp semlorna på plåten, utan lock.

Vispa upp äggvitan i en helt ren bunke. (Torka gärna ur bunken med lite ättika så är det lättare att lyckas) Använd en elvisp på medelhög effekt eller vispa för hand. Det tar ganska lång tid. När äggvitan börjar tjockna tillsätter du socker och fortsätter vispa tills marängen är blank och helt fast.

Fyll en spritspåse eller klicka på marängen på semlorna som om du skulle fylla dem med grädde.

Sätt in plåten i ugnen i 1-2 minuter. OBS! Titta på semlorna hela tiden. De ska bara få lite färg. Och det är mycket lätt att bränna dem. Det går väldigt fort.

Ta ut plåten, låt gärna semlorna svalna lite och lägg på locken. Pudra lite florsocker över och servera.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se

Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

efterratter.se


Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

Vi är många som gillar scones! Att scones är populärt är kanske inte så konstigt - detta snabba bröd, som inte behöver jäsa, är lättbakat, kan varieras på många sätt. Och det smakar fantastiskt!

Nybakade scones, med smör och ost, kanske en god citrusmarmelad eller sommarens sylt från förrådet? Och så te till, förstås!

Variera sconesen med ett recept där torkad frukt och grahamsmjöl ger god smak åt brödet. Baka en omgång fruktscones, koka en kanna gott te och njut inne i värmen medan vårvintern härjar som värst utanför fönstret.

Snabba, men varma mathälsningar från pepparochsalt!

 scones.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...