![]() ![]() Marängsemla![]() En riktigt maffig semla med färskmaräng istället för grädde. Garanterat en höjdare och en variant för den som gillar söta bakverk men vill ha omväxling till grädden. Du behöverBulldeg
Fyllning
Färsk maräng
Gör så här:Ca 16 st. Smält smöret och blanda med mjölken. Eller använd olja och blanda med mjölken. Kontrollera så inte blandningen är varmare än fingervarm. Smula och rör ut jästen. Tillsätt sirap, kryddor och hälften av vetemjölet. Rör i saltet och tillsätt mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda. Knåda för hand i cirka fem minuter. Låt nu degen vila under bakduk tills jäsningen är igång, cirka 60 minuter. Ta upp degen på en arbetsyta och dela i 16 lika stora delar. Rulla till runda bullar och sätt dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en bakduk till minst dubbla storleken. Räkna med att det tar 40-60 minuter. Men det viktiga är att bullarna är ordentlige jästa. Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten i mitten av ugnen. Sänk till 225 grader. Grädda cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna helt på ett galler. Under tiden mixar, maler eller hackar du mandeln och blandar med socker och grädde. Skär av hattarna på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med mandelfyllningen. Låt bären rinna av lite om de är mycket blöta. Lägg sedan lite bär ovanpå mandelfyllningen. Värm ugnen till 250 grader igen. Ställ upp semlorna på plåten, utan lock. Vispa upp äggvitan i en helt ren bunke. (Torka gärna ur bunken med lite ättika så är det lättare att lyckas) Använd en elvisp på medelhög effekt eller vispa för hand. Det tar ganska lång tid. När äggvitan börjar tjockna tillsätter du socker och fortsätter vispa tills marängen är blank och helt fast. Fyll en spritspåse eller klicka på marängen på semlorna som om du skulle fylla dem med grädde. Sätt in plåten i ugnen i 1-2 minuter. OBS! Titta på semlorna hela tiden. De ska bara få lite färg. Och det är mycket lätt att bränna dem. Det går väldigt fort. Ta ut plåten, låt gärna semlorna svalna lite och lägg på locken. Pudra lite florsocker över och servera. ![]() ![]() ![]()
|
|