Marängsemla

En riktigt maffig semla med färskmaräng istället för grädde. Garanterat en höjdare och en variant för den som gillar söta bakverk men vill ha omväxling till grädden.

Du behöver

Bulldeg

  • 25 g jäst, gärna röd
  • 3 dl mjölk
  • 80 g smält smör eller matolja
  • 80 g ljus sirap
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • Ca 500 g siktat dinkelmjöl (vetemjöl går också bra)

Fyllning

  • 100 g sötmandel
  • 1-2 msk råsocker
  • 1-2 msk grädde eller mjölk
  • 2 dl bär, frysta går bra. Till exempel röda vinbär, blåbär, körsbär, hallon eller jordgubbar

Färsk maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl florsocker
  • + 1 msk florsocker till dekoration

Gör så här:

Ca 16 st.

Smält smöret och blanda med mjölken. Eller använd olja och blanda med mjölken. Kontrollera så inte blandningen är varmare än fingervarm. Smula och rör ut jästen. Tillsätt sirap, kryddor och hälften av vetemjölet. Rör i saltet och tillsätt mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda.

Knåda för hand i cirka fem minuter. Låt nu degen vila under bakduk tills jäsningen är igång, cirka 60 minuter.

Ta upp degen på en arbetsyta och dela i 16 lika stora delar. Rulla till runda bullar och sätt dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en bakduk till minst dubbla storleken. Räkna med att det tar 40-60 minuter. Men det viktiga är att bullarna är ordentlige jästa. 

Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten i mitten av ugnen. Sänk till 225 grader. Grädda cirka 8 minuter.

Låt bullarna svalna helt på ett galler.

Under tiden mixar, maler eller hackar du mandeln och blandar med socker och grädde.

Skär av hattarna på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med mandelfyllningen. Låt bären rinna av lite om de är mycket blöta. Lägg sedan lite bär ovanpå mandelfyllningen.

Värm ugnen till 250 grader igen. Ställ upp semlorna på plåten, utan lock.

Vispa upp äggvitan i en helt ren bunke. (Torka gärna ur bunken med lite ättika så är det lättare att lyckas) Använd en elvisp på medelhög effekt eller vispa för hand. Det tar ganska lång tid. När äggvitan börjar tjockna tillsätter du socker och fortsätter vispa tills marängen är blank och helt fast.

Fyll en spritspåse eller klicka på marängen på semlorna som om du skulle fylla dem med grädde.

Sätt in plåten i ugnen i 1-2 minuter. OBS! Titta på semlorna hela tiden. De ska bara få lite färg. Och det är mycket lätt att bränna dem. Det går väldigt fort.

Ta ut plåten, låt gärna semlorna svalna lite och lägg på locken. Pudra lite florsocker över och servera.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com


Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

Fisksoppa är bra mat. Lätt och snabb att laga, enkel att variera och ett bra sätt att ta tillvara rester i stället för att de slängs. Det behöver inte vara fin eller dyr fisk, även frysta filéer av sej, alaska eller torsk går bra: Prova en enkel fisksoppa eller en variant med halloumiost. Kanske en soppa med kokosmjölk? Till helgen kan man unna sig en lyxigare fisksoppa med saffran... Självklart väljer du fisk som inte hotas av överfiskning!

 fisksoppa.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...