Marängsemla

En riktigt maffig semla med färskmaräng istället för grädde. Garanterat en höjdare och en variant för den som gillar söta bakverk men vill ha omväxling till grädden.

Du behöver

Bulldeg

  • 25 g jäst, gärna röd
  • 3 dl mjölk
  • 80 g smält smör eller matolja
  • 80 g ljus sirap
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • Ca 500 g siktat dinkelmjöl (vetemjöl går också bra)

Fyllning

  • 100 g sötmandel
  • 1-2 msk råsocker
  • 1-2 msk grädde eller mjölk
  • 2 dl bär, frysta går bra. Till exempel röda vinbär, blåbär, körsbär, hallon eller jordgubbar

Färsk maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl florsocker
  • + 1 msk florsocker till dekoration

Gör så här:

Ca 16 st.

Smält smöret och blanda med mjölken. Eller använd olja och blanda med mjölken. Kontrollera så inte blandningen är varmare än fingervarm. Smula och rör ut jästen. Tillsätt sirap, kryddor och hälften av vetemjölet. Rör i saltet och tillsätt mjöl tills du har en deg som är fast nog att knåda.

Knåda för hand i cirka fem minuter. Låt nu degen vila under bakduk tills jäsningen är igång, cirka 60 minuter.

Ta upp degen på en arbetsyta och dela i 16 lika stora delar. Rulla till runda bullar och sätt dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en bakduk till minst dubbla storleken. Räkna med att det tar 40-60 minuter. Men det viktiga är att bullarna är ordentlige jästa. 

Värm ugnen till 250 grader och sätt in plåten i mitten av ugnen. Sänk till 225 grader. Grädda cirka 8 minuter.

Låt bullarna svalna helt på ett galler.

Under tiden mixar, maler eller hackar du mandeln och blandar med socker och grädde.

Skär av hattarna på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med mandelfyllningen. Låt bären rinna av lite om de är mycket blöta. Lägg sedan lite bär ovanpå mandelfyllningen.

Värm ugnen till 250 grader igen. Ställ upp semlorna på plåten, utan lock.

Vispa upp äggvitan i en helt ren bunke. (Torka gärna ur bunken med lite ättika så är det lättare att lyckas) Använd en elvisp på medelhög effekt eller vispa för hand. Det tar ganska lång tid. När äggvitan börjar tjockna tillsätter du socker och fortsätter vispa tills marängen är blank och helt fast.

Fyll en spritspåse eller klicka på marängen på semlorna som om du skulle fylla dem med grädde.

Sätt in plåten i ugnen i 1-2 minuter. OBS! Titta på semlorna hela tiden. De ska bara få lite färg. Och det är mycket lätt att bränna dem. Det går väldigt fort.

Ta ut plåten, låt gärna semlorna svalna lite och lägg på locken. Pudra lite florsocker över och servera.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se


Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

Bagels är brödet som sticker ut lite extra. Med sin lite kompakta konsistens och speciella smak som kommer av att brödet både kokas och gräddas i ugn. Det är inte så svårt att baka bagels! Och när du väl upptäckt det bakar du lätt varianter av alla slag. Goda chokladbagels, bagels med frukt eller ostbagels?

Bagels går också utmärkt att servera som tilltugg till soppan, eller klassiskt som snabblunch, fyllda med till exempel färskost!

 bagelsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...