Lingonsemlor med kanelgrädde
Lingon, kanelgrädde, mandelmassa och en mjuk vetebulle! Kan det bli bättre? Knappast...
Du behöver
- 25 gram jäst (för söta degar)
- 100 gram smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 2 äggulor
- 1/2 tsk kardemumma
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- ca 500 g vetemjöl (8 dl)
- 1 ägg till pensling
- 150 g mandelmassa
- 1 1/2 dl lingonsylt
- 5 dl vispgrädde
- 1 1/2 tsk kanel
- (1 msk socker)
- Florsocker till dekoration
Gör så här:
Till 16 medelstora semlor.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt äggulorna, en och en under omrörning. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden.
OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna helt på galler.
Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och smula det i en bunke. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet. Rör ner 1 dl av linongsylten i fyllningen och rör om tills det blandats.
Blanda 1/2 dl av lingonsylten med grädden, vispa i kanel och vipsa tills grädden är fast nog att spritsa.
Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa eller klicka ut grädde innan locken sätts tillbaka och semlorna pudras med florsocker precis före servering.