Lingonsemlor med kanelgrädde

Lingon, kanelgrädde, mandelmassa och en mjuk vetebulle! Kan det bli bättre? Knappast...

Du behöver

  • 25 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 500 g vetemjöl (8 dl)
  • 1 ägg till pensling

  • 150 g mandelmassa
  • 1 1/2 dl lingonsylt
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk kanel
  • (1 msk socker)
  • Florsocker till dekoration

Gör så här:

Till 16 medelstora semlor.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt äggulorna, en och en under omrörning. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden.

OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna helt på galler.

Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och smula det i en bunke. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet. Rör ner 1 dl av linongsylten i fyllningen och rör om tills det blandats.

Blanda 1/2 dl av lingonsylten med grädden, vispa i kanel och vipsa tills grädden är fast nog att spritsa.

Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa eller klicka ut grädde innan locken sätts tillbaka och semlorna pudras med florsocker precis före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se


Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

Få kakor finns i så många varianter som cheesecake. Den kan bakas som sockerkaka eller serveras frusen. Prova en lite lyxigare variant som efterrätt eller helgfika! I detta nya recept får cheesecaken smak av hemlagad lemoncurd och vanilj.

Kakan, som serveras kall, ska inte bakas i ugn utan stelnar i frysen. Lemoncurden ger den fina smaken och kakan gör helgstämningen så total den bara kan bli!

Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

 cheesecake.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...