Lemon curd-semlor

En friskt syrlig smakupplevelse för den som tröttnat på klassiska semlor eller helt enkelt vill prova något nytt.

Du behöver

Bullar

  • 50 g jäst för söta degar
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk salt
  • cirka 1 1/2 l vetemjöl special (900 g)

Fyllning

  • 2 ekologiska citroner
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 75 g smör
  • 3-4 dl vispgrädde

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37 grader och lös sedan jästen i lite av den. Tillsätt därefter resten av mjölkblandningen, socker, citronskal, salt och sedan vetemjölet lite åt gången under knådningen tills degen börjar bli slät. Var försiktig så du inte tillsätter för mycket vetemjöl, då kan bullarna bli torra. Knåda i cirka 15 minuter, helst i degblandare, och låt sedan jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 20 delar som rullas till bullar och läggs på plåt med bakplåtspapper. Låt återigen jäsa till dubbel storlek, nu i cirka 50-60 minuter.

Grädda bullarna i ugnens nedre del på 225 graders ugnsvärme i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Tvätta citronerna i hett vatten och riv av det yttersta av skalet. Pressa ur 1 dl saft. Vispa ihop med ägg och florsocker i en kastrull och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat. Klicka därefter i smöret, ta kastrullen från värmen och låt smöret smälta innan du kyler krämen i vattenbad.

Skär av locket på bullarna när de svalnat helt och gröp ur inkråmet. Lämna cirka en centimeters kant. Hacka inkråmet fint och blanda med lemon curden. Fyll semlorna med blandningen, spritsa eller bred ut grädden ovanpå och lägg på locken. Pudra med florsocker.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se


Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

Efter en lång, skön och god jul vill man gärna växla över till vardagsmaten utan vare sig hälsopanik eller dietrecept. Men det får såklart gärna vara nyttigt. Och snabbt!
Fiskrätter som till exempel lyxig fisksoppa är både lätt och gott. En värmande fiskgryta passar perfekt för att höja värmen en ruggig vinterdag. Precis som fisk i ugn – torsk i timjansås är en bekväm allt–i–ett–rätt som sköter sig själv medan du gör annat.
Att smaksätta snabblagade nudlar med lax och räkor i en nudelsallad är riktig snabbmat. Eller prova vårt nya recept på couscouspytt med citron och lax. Riktig gott och nyttigt på kort tid! För vem vill inte ha en god start på ett nytt år?

 fiskrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...