Lemon curd-semlor

En friskt syrlig smakupplevelse för den som tröttnat på klassiska semlor eller helt enkelt vill prova något nytt.

Du behöver

Bullar

  • 50 g jäst för söta degar
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk salt
  • cirka 1 1/2 l vetemjöl special (900 g)

Fyllning

  • 2 ekologiska citroner
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 75 g smör
  • 3-4 dl vispgrädde

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37 grader och lös sedan jästen i lite av den. Tillsätt därefter resten av mjölkblandningen, socker, citronskal, salt och sedan vetemjölet lite åt gången under knådningen tills degen börjar bli slät. Var försiktig så du inte tillsätter för mycket vetemjöl, då kan bullarna bli torra. Knåda i cirka 15 minuter, helst i degblandare, och låt sedan jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 20 delar som rullas till bullar och läggs på plåt med bakplåtspapper. Låt återigen jäsa till dubbel storlek, nu i cirka 50-60 minuter.

Grädda bullarna i ugnens nedre del på 225 graders ugnsvärme i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Tvätta citronerna i hett vatten och riv av det yttersta av skalet. Pressa ur 1 dl saft. Vispa ihop med ägg och florsocker i en kastrull och låt sjuda sakta tills krämen tjocknat. Klicka därefter i smöret, ta kastrullen från värmen och låt smöret smälta innan du kyler krämen i vattenbad.

Skär av locket på bullarna när de svalnat helt och gröp ur inkråmet. Lämna cirka en centimeters kant. Hacka inkråmet fint och blanda med lemon curden. Fyll semlorna med blandningen, spritsa eller bred ut grädden ovanpå och lägg på locken. Pudra med florsocker.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

Det är klart att pajen kommer först – vem kan motstå en nygräddad äppelpaj med vaniljsås? Variera och gör smulpaj med havretäcke eller smaksätt med kanel. Har du bråttom men har äppelmos hemma kan du laga äppelpaj av det! Några burkar äppelmos är förresten ett måste i skafferiet – lätt och gott att göra själv. Smaksätt mazariner till söndagsfikat. Eller stek äpplen i ugn och servera med hemgjord vaniljglass, enklare och godare är det svårt att få det!

 smulpaj.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...