Lätta semlor

En semla för den som vill äta lite nyttigare! Lite magrare, lite mindre socker - men fortfarande god!

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl lätt kesella (kvarg)
  • 2 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • ca 8-9 dl vetemjöl, gärna special

Fyllning

  • 100 gram mandelmassa
  • 3 dl vaniljvisp

Gör så här:

14 stycken

Värm mjölken och kesellan till 37 grader. Lös jästen i degväskan och tillsätt kardemumma, socker och salt. Knåda i mjölet lite i taget tills du får en slät, men inte för fast deg. Knåda degen i 8-10 minuter med maskin eller det dubbla för hand.

Låt degen jäsa ca 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och sätt av på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ordentligt, till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Grädda bullarna i 225 grader i cirka 10 minuter.

Låt svalan på galler.

När bullarna svalnat: Skär av ett lock på varje bulle, gröp ur inkråmet med en gaffel. Blanda därefter inkråmet med mandelmassa och någon matsked vatten. Rör slätt och klicka sedan ut fyllningen i varje bulle.

Vispa vaniljvisp så fast att den går att klicka ut med sked. Fördela vispen jämnt på bullarna, sätt på locken och pudra över med lite florsocker innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se


Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

God mat måste inte ta lång tid. Men klassiska långkok är utan tvekan bästa vägen till riktigt goda grytor. Och tvärtom mot vad man kan tro är långkok bekväm mat. När du har gjort för-beredelserna sköter maten sig själv på spisen. Dessutom går den ofta fint att förbereda en dag i förväg.
Klassiker som kalops eller en god nötköttsgryta med svamp behöver tid på spisen. Precis som långkokt älgfärsgryta. Eller ett nytt recept på en riktigt klassisk rätt: Höns eller kyckling i curry som får puttra länge. Bekväm bjudmat som smakar fantastiskt!

 grytrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...