Lätta semlor

En semla för den som vill äta lite nyttigare! Lite magrare, lite mindre socker - men fortfarande god!

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl lätt kesella (kvarg)
  • 2 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • ca 8-9 dl vetemjöl, gärna special

Fyllning

  • 100 gram mandelmassa
  • 3 dl vaniljvisp

Gör så här:

14 stycken

Värm mjölken och kesellan till 37 grader. Lös jästen i degväskan och tillsätt kardemumma, socker och salt. Knåda i mjölet lite i taget tills du får en slät, men inte för fast deg. Knåda degen i 8-10 minuter med maskin eller det dubbla för hand.

Låt degen jäsa ca 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och sätt av på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ordentligt, till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Grädda bullarna i 225 grader i cirka 10 minuter.

Låt svalan på galler.

När bullarna svalnat: Skär av ett lock på varje bulle, gröp ur inkråmet med en gaffel. Blanda därefter inkråmet med mandelmassa och någon matsked vatten. Rör slätt och klicka sedan ut fyllningen i varje bulle.

Vispa vaniljvisp så fast att den går att klicka ut med sked. Fördela vispen jämnt på bullarna, sätt på locken och pudra över med lite florsocker innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

bakatårta.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...