Lätta semlor

En semla för den som vill äta lite nyttigare! Lite magrare, lite mindre socker - men fortfarande god!

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl lätt kesella (kvarg)
  • 2 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • ca 8-9 dl vetemjöl, gärna special

Fyllning

  • 100 gram mandelmassa
  • 3 dl vaniljvisp

Gör så här:

14 stycken

Värm mjölken och kesellan till 37 grader. Lös jästen i degväskan och tillsätt kardemumma, socker och salt. Knåda i mjölet lite i taget tills du får en slät, men inte för fast deg. Knåda degen i 8-10 minuter med maskin eller det dubbla för hand.

Låt degen jäsa ca 30 minuter.

Ta upp på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och sätt av på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ordentligt, till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Grädda bullarna i 225 grader i cirka 10 minuter.

Låt svalan på galler.

När bullarna svalnat: Skär av ett lock på varje bulle, gröp ur inkråmet med en gaffel. Blanda därefter inkråmet med mandelmassa och någon matsked vatten. Rör slätt och klicka sedan ut fyllningen i varje bulle.

Vispa vaniljvisp så fast att den går att klicka ut med sked. Fördela vispen jämnt på bullarna, sätt på locken och pudra över med lite florsocker innan servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

kolarecept.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...