Klassiska semlor

För den som gillar riktigt stora semlor! Detta receptet ger bra, mjuka bullar - perfekta för en klassisk, rejäl semla.

Du behöver

Bullar

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 175 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 2 dl socker (160g)
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special (900g)

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa
  • 8-9 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

Gör så här:

20 stora semlor

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.

Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig.

Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl, då blir bullarna torra och jäser dåligt! Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda nu degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare/ degblandare.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:

Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.

Knåda bullarna länge, och med maskin.

Jäs ordentligt - dubbel storlek!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av HusmorsFrida
17 februari 2013

jättefina och fluffiga, men jag var "lat" och knådade bara i fem minuter.. iofs för hand, men dom blev bra ändå. ;)

Kommentar av osignerat
11 februari 2013

Tack för ett kanonbra recept! Jag knådade med träslev i 15 minuter. Semlorna var lätta att göra & de smakar supergott. Dessa gör jag gärna om!!! : )

Kommentar av Sussi
21 februari 2012

De här bullarna tycker min familj är jätte goda, själv äter jag inte semlor men bakar dem ändå för de är så lätta att göra:)

Kommentar av osignerat
9 februari 2012

Supergoda! TACK!

Kommentar av osignerat
7 februari 2012

Har inget vetemjöl special, hur ungefär blir dom med vanligt vetemjöl? går det att äta? :)

Redaktionens kommentar
Vetemjöl special innehåller askorbinsyra, som gör att degen reser sig bättre. Semlorna blir fina ändå, även om volymen blir sämre. Lycka till!
Kommentar av Annika
26 januari 2012

Riktigt bra recept. En lättarbetad deg som blev till fluffiga och goda semlebullar!

Kommentar av osignerat
18 mars 2011

Jag använde 2.5 tsp torr jäst här i USA och blandade med lite ljummet vatten och 1 tsp socker i tio minuter innan jag följde receptet. Blev kanon bra men jag jäste degen dubbla tiden också

Kommentar av osignerat
10 mars 2011

Hej jag bor for narvarande i Australien och mina arbetskamrater har fatt nys om varan semla och vill att jag ska baka! Vi har ingen jast har sa nu undrar jag.

Hur mycket torr gast kan jag byta ut gasten med?

tack

Svar av Jess
11 mars 2011

Jag har samma problem, befinner mig i Kanada. Har mandelmassa och allt men vet inte hur man ska byta ut jasten. Hjalp!

Svar av Lena
11 mars 2011

Här i USA är två påsar torr jäst det samma som 50 gr färsk jäst. Ca 14 gr torr jäst = 50 gr färsk. Har bakat svenska recept men aldrig semlor.

FreeMarker template error: The following has evaluated to null or missing: ==> c.signature [in template "comments.ftl" at line 141, column 41] Tip: If the failing expression is known to be legally null/missing, either specify a default value with myOptionalVar!myDefault, or use <#if myOptionalVar??>when-present<#else>when-missing. (These only cover the last step of the expression; to cover the whole expression, use parenthessis: (myOptionVar.foo)!myDefault, (myOptionVar.foo)?? The failing instruction (FTL stack trace): ---------- ==> #assign signature = c.signature [in template "comments.ftl" at line 141, column 20] #else [in template "comments.ftl" at line 59, column 1] ---------- Java stack trace (for programmers): ---------- freemarker.core.InvalidReferenceException: [... Exception message was already printed; see it above ...] at freemarker.core.InvalidReferenceException.getInstance(InvalidReferenceException.java:98) at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:112) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visitByHiddingParent(Environment.java:286) at freemarker.core.ConditionalBlock.accept(ConditionalBlock.java:86) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visitByHiddingParent(Environment.java:286) at freemarker.core.ConditionalBlock.accept(ConditionalBlock.java:86) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visitByHiddingParent(Environment.java:286) at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:193) at freemarker.core.Environment.visitIteratorBlock(Environment.java:509) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:103) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.IfBlock.accept(IfBlock.java:84) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:243) at freemarker.template.Template.process(Template.java:277) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:318) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:76) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:252) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:316) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:91) at com.caucho.server.dispatch.ServletFilterChain.doFilter(ServletFilterChain.java:103) at com.caucho.server.webapp.WebAppFilterChain.doFilter(WebAppFilterChain.java:187) at com.caucho.server.dispatch.ServletInvocation.service(ServletInvocation.java:265) at com.caucho.server.http.HttpRequest.handleRequest(HttpRequest.java:273) at com.caucho.server.port.TcpConnection.run(TcpConnection.java:682) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.runTasks(ThreadPool.java:730) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.run(ThreadPool.java:649) at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)

Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se


Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

Lata dagar ska det gå snabbt att svänga ihop ett enkelt mellanmål. Hallonsmoothie och vattenmelondrink är riktiga sommarfavoriter. Milkshake med banan ger svalkande vardagslyx.
På Peppar&Salt tycker vi att hemgjord glass är ett måste en varm sommardag... Yoghurt och saffran är en spännande variant som passar att bjuda på!

 fruktrecept.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Laxrätter

Äppelfylld lax i ugn Lite tid att laga tar den, laxen, men med alla höstiga tillbehör gör den sig till såväl finmiddag som kall på buffé.
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...