Karlsbadersemlor

Semlor gjorda med mycket äggula i degen, punsch i fyllningen och en god mockasmak på grädden!

Du behöver

Bulldeg

  • 25 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 500 g vetemjöl (8 dl)
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 100 g skalad mandel
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk punsch
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk pulverkaffe (snabbkaffe) eller 2 msk starkt, avsvalnat kaffe
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Florsocker och kako till dekoration

Gör så här:

Till 16 medelstora semlor.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt äggulorna, en och en under omrörning. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden.

OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Mal eller mixa mandeln grovt med sockret och tillsätt punschen. Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med fyllningen. Tillsätt eventuellt  lite grädde så att konsistensen blir lite lösare.

Lös kaffet i en msk vatten. (Eller låt vanligt, starkt kaffe svalna) Låt det svalna. Vispa grädden med vaniljsocker och kaffe tills den är fast nog att spritsa.

Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa eller klicka ut grädde innan locken sätts tillbaka och semlorna pudras med florsocker och kakao innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu

Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

kladdkakor.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...