Karlsbadersemlor

Semlor gjorda med mycket äggula i degen, punsch i fyllningen och en god mockasmak på grädden!

Du behöver

Bulldeg

  • 25 gram jäst (för söta degar)
  • 100 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 500 g vetemjöl (8 dl)
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 100 g skalad mandel
  • 1/2 dl socker
  • 2 msk punsch
  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk pulverkaffe (snabbkaffe) eller 2 msk starkt, avsvalnat kaffe
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Florsocker och kako till dekoration

Gör så här:

Till 16 medelstora semlor.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt äggulorna, en och en under omrörning. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden.

OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Mal eller mixa mandeln grovt med sockret och tillsätt punschen. Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med fyllningen. Tillsätt eventuellt  lite grädde så att konsistensen blir lite lösare.

Lös kaffet i en msk vatten. (Eller låt vanligt, starkt kaffe svalna) Låt det svalna. Vispa grädden med vaniljsocker och kaffe tills den är fast nog att spritsa.

Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa eller klicka ut grädde innan locken sätts tillbaka och semlorna pudras med florsocker och kakao innan de serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se


Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

Det är lätt att förstå varför paj är en vanlig rätt när vi får gäster. Lätt att laga i förväg, enkel att lyckas med, möjlig att variera i det oändliga och god nog som festmat!
Prova några nya recept nästa gång: Kanske en god lammfärspaj eller en smakrik köttfärspaj med fetaost? Laga smakrik paj på chevre, getost. Eller gör en enkel fetaostpaj och servera med sallad. En klassisk ost– och skinkpaj passar lika bra till lunch som huvudrätt!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...