Karlsbadersemlor
Semlor gjorda med mycket äggula i degen, punsch i fyllningen och en god mockasmak på grädden!
Du behöver
Bulldeg
- 25 gram jäst (för söta degar)
- 100 gram smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 3 äggulor
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- ca 500 g vetemjöl (8 dl)
- 1 ägg till pensling
Fyllning
- 100 g skalad mandel
- 1/2 dl socker
- 2 msk punsch
- 5 dl vispgrädde
- 1/2 tsk pulverkaffe (snabbkaffe) eller 2 msk starkt, avsvalnat kaffe
- 2 tsk vaniljsocker
- Florsocker och kako till dekoration
Gör så här:
Till 16 medelstora semlor.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt äggulorna, en och en under omrörning. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden.
OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Mal eller mixa mandeln grovt med sockret och tillsätt punschen. Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med fyllningen. Tillsätt eventuellt lite grädde så att konsistensen blir lite lösare.
Lös kaffet i en msk vatten. (Eller låt vanligt, starkt kaffe svalna) Låt det svalna. Vispa grädden med vaniljsocker och kaffe tills den är fast nog att spritsa.
Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa eller klicka ut grädde innan locken sätts tillbaka och semlorna pudras med florsocker och kakao innan de serveras.