Lite historia om semlan

Semlan, eller fastlagsbullen, som vi är vana att äta den med grädde och mandelmassa är en ganska ny uppfinning. Däremot går seden med bakverk inför fastan tillbaka till medeltiden.

Sverige var ett katolskt land fram till reformationen och inom den katolska kyrkan fastade man inför påsken. Och inför fastan, under fastlagen, åts och dracks det mycket och gott - det var viktigt att få i sig mycket energi inför fastan. Samtidigt var detta en tid för fest och glädje.

Seden med fastlagsbröd och senare fastlagsbullar kom troligtvis från Danmark och Tyskland och spreds hit under 1600-talet. Långt senare, när vitt mjöl blivit så vanligt att fler än de allra rikaste hade råd att äta det fick semlorna den form de har i dag, runda, söta, bakade på fint vetemjöl och socker.

Från början var det bara på fastlagens tredje dag, fettisdagen, som det var tillåtet att kalasa på semlor. I dag säljs semlor från jul till påsk. Vi äter semlor som bakelser men många gör också hetvägg - serverar semlan i varm mjölk. Detta är ett gamalt sätt att äta fastlagsbröd.

Att äta semlor fyllda med mandelmassa eller annan fyllning och grädde blev vanligt först under mellankrigstiden.

Ordet semla kommer förresten från "simila" - det latiska ordet som betyder "det finaste mjölet".


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se


Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

Soppa är rätten som kan vara både vardagsmat och festrätt. Och som ofta passar både som förrätt och huvudrätt. Gör du en fisksoppa får du en mustig soppa med mycket smak som räcker fint som huvudrätt.
Laga en enkel fisksoppa med kokosmjölk och lite curry – en perfekt fredagsmiddag! Eller gör en fisksoppa med tomat och halloumiost och du har en smakrik soppa som inte skäms för sig som vardagsmat eller helgmat.
Vill du lyxa till det eller bjuda på middag är lyxig laxsoppa med fänkål, lax och pasta ett riktigt gott recept.
Eller så provar du vår nya favorit med extra mycket av allt – en fisksoppa med räkor som verkligen är en riktig festsoppa!
Självklart vill soppan ha tillbehör: Nybakat bröd och en god aioli passar bra till! Och om du gillar saffran är valet såklart vårt nya recept på saffransaioli!

 fisksoppa.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...