Hetvägg

Att äta sin semla i ett fat med varm mjölk är en gammal sed - prova hetvägg!

Du behöver

  • En semla per person
  • 2-3 dl mjölk per person
  • (socker, kanel, vanilj eller kardemumma)

Gör så här:

Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas!

För att laga hetvägg bakar du först en omgång klassiska semlor efter storlek och smak.

Värm sedan mjölken så den bli het, men inte kokar.

Lägg en semla i ett djupt fat och slå mjölk runt. Servera genast!

En del smaksätter mjölken under värmningen. Kanel, vanilj, kardemumma och/ eller socker är kryddor som går fint till semlan.

Hetvägg - ordet kommer från det tyska "heisse wecken" (ungefär heta kilar), en kvarleva från den tid när fastlagsbröden var formade som kilar eller kors.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lenköping
28 januari 2011

Skall du ha perfekta hemgjorda semlor köp då de trekantiga locken på ÖB där finns även grädde i sprayförpackning.Lycka till.

Kommentar av LE.LU enköping
28 januari 2011

Ja salta bara kan användas även som halkskydd och

strö i sår.

Kommentar av osignerat
28 januari 2011

Semlor med mycke marsipan och grädde är toppen

har man ljummen mjölk strö även i en gnutta salt

Kommentar av ludde
28 januari 2011

salt i mjölken är toppen.

Kommentar av delisa
13 februari 2010

Hej Magnus,

jag bloggar om Sverige på web-versionen till en stor dagstidning i Ungern. Nästa vecka tänkte jag presentera semlan, som en riktigt svensk fenomen - därför är jag glad att hitta denna sida och låter mig gärna inspireras av den. Hoppas, går det bra.

Med hälsningar: delisa

www.sved.nolblog.hu / delisa@live.se

Kommentar av Lotta
16 februari 2010

Det är också gott att salta lite i mjölken. Låter ju hemskt, och ingen vill prova, men jag lovar - det är jättegott!


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu


Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

Det är lätt att stirra sig blind på koktider när det är bråttom i köket. Inte konstigt att pasta är en självklar vardagsrätt. Pastagratäng från frysen är lätt att värma! Men ofta är det antalet moment och tillbehör som avgör hur snabbt du har maten på bordet. Rätter där allt lagas i samma gryta vinner många gånger. Svampsoppa, bondomelett eller champinjonrisotto är alla klara på under halvtimmen, sköter sig själva stor del av tiden och är mycket godare än mikrovärmd färdigmat!

 omelettrecept.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...