Hetvägg

Att äta sin semla i ett fat med varm mjölk är en gammal sed - prova hetvägg!

Du behöver

  • En semla per person
  • 2-3 dl mjölk per person
  • (socker, kanel, vanilj eller kardemumma)

Gör så här:

Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas!

För att laga hetvägg bakar du först en omgång klassiska semlor efter storlek och smak.

Värm sedan mjölken så den bli het, men inte kokar.

Lägg en semla i ett djupt fat och slå mjölk runt. Servera genast!

En del smaksätter mjölken under värmningen. Kanel, vanilj, kardemumma och/ eller socker är kryddor som går fint till semlan.

Hetvägg - ordet kommer från det tyska "heisse wecken" (ungefär heta kilar), en kvarleva från den tid när fastlagsbröden var formade som kilar eller kors.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lenköping
28 januari 2011

Skall du ha perfekta hemgjorda semlor köp då de trekantiga locken på ÖB där finns även grädde i sprayförpackning.Lycka till.

Kommentar av LE.LU enköping
28 januari 2011

Ja salta bara kan användas även som halkskydd och

strö i sår.

Kommentar av osignerat
28 januari 2011

Semlor med mycke marsipan och grädde är toppen

har man ljummen mjölk strö även i en gnutta salt

Kommentar av ludde
28 januari 2011

salt i mjölken är toppen.

Kommentar av delisa
13 februari 2010

Hej Magnus,

jag bloggar om Sverige på web-versionen till en stor dagstidning i Ungern. Nästa vecka tänkte jag presentera semlan, som en riktigt svensk fenomen - därför är jag glad att hitta denna sida och låter mig gärna inspireras av den. Hoppas, går det bra.

Med hälsningar: delisa

www.sved.nolblog.hu / delisa@live.se

Kommentar av Lotta
16 februari 2010

Det är också gott att salta lite i mjölken. Låter ju hemskt, och ingen vill prova, men jag lovar - det är jättegott!


Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...