Hetvägg

Att äta sin semla i ett fat med varm mjölk är en gammal sed - prova hetvägg!

Du behöver

  • En semla per person
  • 2-3 dl mjölk per person
  • (socker, kanel, vanilj eller kardemumma)

Gör så här:

Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas!

För att laga hetvägg bakar du först en omgång klassiska semlor efter storlek och smak.

Värm sedan mjölken så den bli het, men inte kokar.

Lägg en semla i ett djupt fat och slå mjölk runt. Servera genast!

En del smaksätter mjölken under värmningen. Kanel, vanilj, kardemumma och/ eller socker är kryddor som går fint till semlan.

Hetvägg - ordet kommer från det tyska "heisse wecken" (ungefär heta kilar), en kvarleva från den tid när fastlagsbröden var formade som kilar eller kors.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lenköping
28 januari 2011

Skall du ha perfekta hemgjorda semlor köp då de trekantiga locken på ÖB där finns även grädde i sprayförpackning.Lycka till.

Kommentar av LE.LU enköping
28 januari 2011

Ja salta bara kan användas även som halkskydd och

strö i sår.

Kommentar av osignerat
28 januari 2011

Semlor med mycke marsipan och grädde är toppen

har man ljummen mjölk strö även i en gnutta salt

Kommentar av ludde
28 januari 2011

salt i mjölken är toppen.

Kommentar av delisa
13 februari 2010

Hej Magnus,

jag bloggar om Sverige på web-versionen till en stor dagstidning i Ungern. Nästa vecka tänkte jag presentera semlan, som en riktigt svensk fenomen - därför är jag glad att hitta denna sida och låter mig gärna inspireras av den. Hoppas, går det bra.

Med hälsningar: delisa

www.sved.nolblog.hu / delisa@live.se

Kommentar av Lotta
16 februari 2010

Det är också gott att salta lite i mjölken. Låter ju hemskt, och ingen vill prova, men jag lovar - det är jättegott!


Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...