Hetvägg

Att äta sin semla i ett fat med varm mjölk är en gammal sed - prova hetvägg!

Du behöver

  • En semla per person
  • 2-3 dl mjölk per person
  • (socker, kanel, vanilj eller kardemumma)

Gör så här:

Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas!

För att laga hetvägg bakar du först en omgång klassiska semlor efter storlek och smak.

Värm sedan mjölken så den bli het, men inte kokar.

Lägg en semla i ett djupt fat och slå mjölk runt. Servera genast!

En del smaksätter mjölken under värmningen. Kanel, vanilj, kardemumma och/ eller socker är kryddor som går fint till semlan.

Hetvägg - ordet kommer från det tyska "heisse wecken" (ungefär heta kilar), en kvarleva från den tid när fastlagsbröden var formade som kilar eller kors.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Lenköping
28 januari 2011

Skall du ha perfekta hemgjorda semlor köp då de trekantiga locken på ÖB där finns även grädde i sprayförpackning.Lycka till.

Kommentar av LE.LU enköping
28 januari 2011

Ja salta bara kan användas även som halkskydd och

strö i sår.

Kommentar av osignerat
28 januari 2011

Semlor med mycke marsipan och grädde är toppen

har man ljummen mjölk strö även i en gnutta salt

Kommentar av ludde
28 januari 2011

salt i mjölken är toppen.

Kommentar av delisa
13 februari 2010

Hej Magnus,

jag bloggar om Sverige på web-versionen till en stor dagstidning i Ungern. Nästa vecka tänkte jag presentera semlan, som en riktigt svensk fenomen - därför är jag glad att hitta denna sida och låter mig gärna inspireras av den. Hoppas, går det bra.

Med hälsningar: delisa

www.sved.nolblog.hu / delisa@live.se

Kommentar av Lotta
16 februari 2010

Det är också gott att salta lite i mjölken. Låter ju hemskt, och ingen vill prova, men jag lovar - det är jättegott!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...