Hallonsemlor

Semlor med hallon, vanilj och citrongrädde är en perfekt kombination. Passar både som lyxfika och efterrätt!

Du behöver

Bulldeg

  • 25 gram jäst (för söta degar)
  • 125 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 500 g vetemjöl (8 dl)
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 150 g mandel, gärna hälften med skal
  • 3 msk socker
  • 2 dl hallonsylt
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Rivet citronskal från en citron
  • Florsocker till dekoration

Gör så här:

Till 16 medelstora semlor. (ca 60 g i degvikt)

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden.

OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Mal eller mixa mandeln grovt med sockret. Använd gärna lite oskalad mandel för att få mera smak på fyllningen. Blanda ner 1 dl av hallonsylten och rör till en jämn fyllning. Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med fyllningen.

Tvätta citronen noga och finriv det yttersta av skalet. Vispa grädden med vaniljsocker och citronskalet tills den är fast nog att spritsa.

Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa eller klicka ut grädden. Toppa varje semla med en tesked hallonsylt innan locken sätts tillbaka och semlorna pudras med florsocker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se


Pajrecept

Lättlagad fest!

Paj till helgen? Gör någon av de klassiska recepten eller en ny variant av paj med korv och champinjoner!

Jag har sagt det förut: Det måste inte vara svårt för att bli gott! Paj är festmaten som är lätt nog för en vardagskväll. Gör de enkla, klassiska pajerna köttfärspaj, broccoli- och ädelostpaj eller spenatpaj. Eller prova ett nytt recept på paj med korv och champinjoner!

Kanske fetaostpaj? Eller så satsar du på en läcker laxpaj...

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...