Hallonsemlor

Semlor med hallon, vanilj och citrongrädde är en perfekt kombination. Passar både som lyxfika och efterrätt!

Du behöver

Bulldeg

  • 25 gram jäst (för söta degar)
  • 125 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 500 g vetemjöl (8 dl)
  • 1 ägg till pensling

Fyllning

  • 150 g mandel, gärna hälften med skal
  • 3 msk socker
  • 2 dl hallonsylt
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Rivet citronskal från en citron
  • Florsocker till dekoration

Gör så här:

Till 16 medelstora semlor. (ca 60 g i degvikt)

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda på låg hastighet i ungefär 12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden.

OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Mal eller mixa mandeln grovt med sockret. Använd gärna lite oskalad mandel för att få mera smak på fyllningen. Blanda ner 1 dl av hallonsylten och rör till en jämn fyllning. Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med fyllningen.

Tvätta citronen noga och finriv det yttersta av skalet. Vispa grädden med vaniljsocker och citronskalet tills den är fast nog att spritsa.

Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa eller klicka ut grädden. Toppa varje semla med en tesked hallonsylt innan locken sätts tillbaka och semlorna pudras med florsocker.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

Baka måste inte vara krångligt. Ibland vill man göra det buslätt och till många gäster, men trots det slippa butiksbakade kakor. Då är långpannan din vän! Gör godaste kladdkakan som räcker till många och går lätt att slänga ihop. Gör kokosrutor, klassiskt, enkelt och oemotståndligt!

Har du många gäster på gång passar en dubbel sats smulpaj utmärkt och varför inte laga en dubbel matpaj också? Eller kanske en omgång frukostbullar eller en rejäl pizza, allt i långpannan!

Gör det enkelt ibland, men gott!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...