Glutenfria semlor utan mix

Baka glutenfria semlor, okonstlat och gott! Räkna med längre tid för att baka bullarna.

Du behöver

Bullar

  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1/4 pkt jäst för söta degar
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 dl rismjöl
  • 1/2 dl psyllium
  • 1/2 dl pofiber
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • uppvispat ägg, till pensling

Fyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ev 1 krm vaniljpulver
  • florsocker att pudra över

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm och rör ut med den smulade jästen. Tillsätt socker, salt och kardemumma och tillsätt sedan psyllium, pofiber, majsstärkelse och mandelmjöl. Blanda bikarbonat och rismjöl och tillsätt. Låt degen vila cirka 2 timmar.


Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 stora eller 16 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och låt vila i cirka 30 minuter.

Grädda bullarna i 200-225 grader i 10-15 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Gör fyllningen så här: Skär locket av bullarna med en vass kniv och gräv ut lite av inkråmet så att det bildas en grop i bullen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråmet och lite av grädden så att det får fin konsistens. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden, eventuellt tillsammans med vaniljpulver, och bred eller spritsa den på bullarna. Lägg på locket och pudra florsocker över.


Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anonym
12 februari 2017

Väldigt gott recept och ersätter vanliga semlor väldigt bra!

Kommentar av Kjelle
31 januari 2015

Jag tål verkligen inte potatis, vad kan jag ersätta pofiber med? Eller kan jag bara strunta i den helt?

Redaktionens kommentar
Då kanske du kan prova lite Fiberhusk istället - det är psyliumfröskal som är pulvriserat.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

Pepparochsalt älskar bra matbröd, samtidigt som vi är säkra på att bra bröd inte måste vara svårt att lyckas med. Prova några nya brödrecept. Kanske ett gott syrat fullkornsbröd som inte bara är gott utan dessutom nyttigt och fullt med fibrer?

Eller baka en annan favorit bland bröden, dinkelbröd. Dinkel, vetesorten som stått sig genom tiden och ger underbart smakrika bröd, är allt annat än svårbakad.

Känns brödbaket som ett måste? Prova ett enkelt grahamsbröd så slipper du krångla till det!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...