Glutenfria semlor utan mix

Baka glutenfria semlor, okonstlat och gott! Räkna med längre tid för att baka bullarna.

Du behöver

Bullar

  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1/4 pkt jäst för söta degar
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 dl rismjöl
  • 1/2 dl psyllium
  • 1/2 dl pofiber
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • uppvispat ägg, till pensling

Fyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ev 1 krm vaniljpulver
  • florsocker att pudra över

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm och rör ut med den smulade jästen. Tillsätt socker, salt och kardemumma och tillsätt sedan psyllium, pofiber, majsstärkelse och mandelmjöl. Blanda bikarbonat och rismjöl och tillsätt. Låt degen vila cirka 2 timmar.


Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 stora eller 16 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och låt vila i cirka 30 minuter.

Grädda bullarna i 200-225 grader i 10-15 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Gör fyllningen så här: Skär locket av bullarna med en vass kniv och gräv ut lite av inkråmet så att det bildas en grop i bullen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråmet och lite av grädden så att det får fin konsistens. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden, eventuellt tillsammans med vaniljpulver, och bred eller spritsa den på bullarna. Lägg på locket och pudra florsocker över.


Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anonym
12 februari 2017

Väldigt gott recept och ersätter vanliga semlor väldigt bra!

Kommentar av Kjelle
31 januari 2015

Jag tål verkligen inte potatis, vad kan jag ersätta pofiber med? Eller kan jag bara strunta i den helt?

Redaktionens kommentar
Då kanske du kan prova lite Fiberhusk istället - det är psyliumfröskal som är pulvriserat.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...