Glutenfria semlor utan mix

Baka glutenfria semlor, okonstlat och gott! Räkna med längre tid för att baka bullarna.

Du behöver

Bullar

  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1/4 pkt jäst för söta degar
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 dl rismjöl
  • 1/2 dl psyllium
  • 1/2 dl pofiber
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • uppvispat ägg, till pensling

Fyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ev 1 krm vaniljpulver
  • florsocker att pudra över

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm och rör ut med den smulade jästen. Tillsätt socker, salt och kardemumma och tillsätt sedan psyllium, pofiber, majsstärkelse och mandelmjöl. Blanda bikarbonat och rismjöl och tillsätt. Låt degen vila cirka 2 timmar.


Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 stora eller 16 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och låt vila i cirka 30 minuter.

Grädda bullarna i 200-225 grader i 10-15 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Gör fyllningen så här: Skär locket av bullarna med en vass kniv och gräv ut lite av inkråmet så att det bildas en grop i bullen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråmet och lite av grädden så att det får fin konsistens. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden, eventuellt tillsammans med vaniljpulver, och bred eller spritsa den på bullarna. Lägg på locket och pudra florsocker över.


Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anonym
12 februari 2017

Väldigt gott recept och ersätter vanliga semlor väldigt bra!

Kommentar av Kjelle
31 januari 2015

Jag tål verkligen inte potatis, vad kan jag ersätta pofiber med? Eller kan jag bara strunta i den helt?

Redaktionens kommentar
Då kanske du kan prova lite Fiberhusk istället - det är psyliumfröskal som är pulvriserat.

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se


Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

Vi är ganska så bestämda när det gäller våra frukostvanor och har svårt att ändra oss. Fil, mackor, kokt ägg, och så gröt... Glamourös kan man inte kalla grötskålen men den har en särskild plats i våra hjärtan. Skaffa försiktigt nya vanor med blötlagd gröt som får tuggmotstånd av solrosfrön och torkade aprikoser, eller prova slät skrädmjölsgröt som smakar härligt nötigt. Vinn ny mark på frukostfronten!

 gröt.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...