Glutenfria semlor utan mix

Baka glutenfria semlor, okonstlat och gott! Räkna med längre tid för att baka bullarna.

Du behöver

Bullar

  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1/4 pkt jäst för söta degar
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 dl rismjöl
  • 1/2 dl psyllium
  • 1/2 dl pofiber
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • uppvispat ägg, till pensling

Fyllning

  • 125 g mandelmassa
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ev 1 krm vaniljpulver
  • florsocker att pudra över

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm och rör ut med den smulade jästen. Tillsätt socker, salt och kardemumma och tillsätt sedan psyllium, pofiber, majsstärkelse och mandelmjöl. Blanda bikarbonat och rismjöl och tillsätt. Låt degen vila cirka 2 timmar.


Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 stora eller 16 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och låt vila i cirka 30 minuter.

Grädda bullarna i 200-225 grader i 10-15 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Gör fyllningen så här: Skär locket av bullarna med en vass kniv och gräv ut lite av inkråmet så att det bildas en grop i bullen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråmet och lite av grädden så att det får fin konsistens. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden, eventuellt tillsammans med vaniljpulver, och bred eller spritsa den på bullarna. Lägg på locket och pudra florsocker över.


Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anonym
12 februari 2017

Väldigt gott recept och ersätter vanliga semlor väldigt bra!

Kommentar av Kjelle
31 januari 2015

Jag tål verkligen inte potatis, vad kan jag ersätta pofiber med? Eller kan jag bara strunta i den helt?

Redaktionens kommentar
Då kanske du kan prova lite Fiberhusk istället - det är psyliumfröskal som är pulvriserat.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...