Glutenfria semlor

Semlor går att baka även för den som inte tål gluten! Dessa semlor blir fina och goda på vanlig, ljus mix.

Du behöver

Bullar

  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 50 gram smör eller margarin
  • 9 dl ljus, glutenfri mix (t.ex. 1 pkt Semper)
  • 1 dl maizena majsstärkelse

Fyllning

  • 150 gram mandelmassa
  • 6 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

Gör så här:

14 stycken

Smält smöret/ margarinet och tillsätt mjölken och vattnet. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt glutenfri mix och majsstärkelse under knådning, arbeta ihop till en smidig men lös deg.

Låt nu degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Pensla inte bullarna, då fukt lätt löser upp ytan på bullarnas när de jäser.

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Rialarodd
5 mars 2017

Å fy. Varför läste jag inte kommentarerna innan jag bakade. Snustorra klumpar som jäste som mest ca 5% och det först i ugnen. Jag kan tänka mig att det fungerar med en del extra smör och mjölk. Jag letar recept någon annanstans nästa gång...

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 februari 2017

Hm, jag fattar inte hur detta recept kan gå ihop, 10 dlmjölmix och maizena till endast tre dl vätska verkar helt omöjligt!

Min deg gick knappt att röra om i innan jag tillsatte en massa extra mjölk och smör. men då blev det ganska bra. Jag tollsatte nog 35 g smör och 2 dl mjölk till, samt drygt en halv dl socker. mina bullar har jäst fint hittils, nu ligger dom rullade bullarna under handuk på jäsning.

Kommentar av ial
28 januari 2015

Åker med "vet inte vad jag missade. Måste också tillsätta mer vätska. Rekommenderar inte detta recept

Kommentar av Ninni
26 februari 2012

Dom blev goda men, lufthålen blev väldigt stor lite som i matbröd, höga och fina blev dom inte häller. Vi fylde med nogat kräm och hallon grädde och de så lite ut som hamburgare, men som sagt goda.

Kommentar av mia
25 februari 2012

vet inte vad jag missade... men när jag blandade i mjölet så märktes inte att jag hade någon vätska alls... fick fylla på med ett antal dl mjölk,,, nu står de på jäsning iaf. Hoppas de blir bra

Kommentar av Emma
21 februari 2012

Jätte goda! Inte alls så där torra och smuliga som glutenfria saker brukar vara. Däremot så vart dom väldigt små eftersom att degen inte ville jäsa.

Kommentar av Sanna
21 februari 2012

Mina blev lite bleka först, men tips är att flytta upp dem i ungnen sista minuterna så får de lite färg. annars blev de goda.

Kommentar av smilla
30 januari 2012

våra semlor fick inte heller någon höjd men färgen blev bra

Kommentar av Emil
25 februari 2011

Mina semlor blev små och kritvita.. har inte smakat på dem än. Det får bli imorgon. :-)

Svar av Emil
8 mars 2011

Nu har jag smakat på dem. De var hårda, smuliga och smaklösa. Vet inte vad som blev fel men de fick varken färg eller växte något under den andra jäsningen. Följde receptet till punkt och pricka.

Kommentar av osignerat
29 januari 2011

nus ka jag testan och baka desse glutenfria semlor! Återkommer senare om receptet blev bra eller inte! Det är ju inte alltid man lyckas när det gäller glutenfritt:)

Svar av Ann
3 januari 2012

Blev det bra?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

Vad ska man med färdig våffelmix till när det är så enkelt att göra våfflor själv? Det svåra är att välja! Frasvåfflor är garanterat goda våfflor, men det är å andra sidan klassiska svenska våfflor med ljummen mjölk också... Och glöm inte äggvåfflorna! Alla är bjudna på våffelfesten - självklart finns det gluten-, laktos- och mjölkfria recept. Ge våffel-järnet!

 vafflor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...