Glutenfria semlor

Semlor går att baka även för den som inte tål gluten! Dessa semlor blir fina och goda på vanlig, ljus mix.

Du behöver

Bullar

  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 50 gram smör eller margarin
  • 9 dl ljus, glutenfri mix (t.ex. 1 pkt Semper)
  • 1 dl maizena majsstärkelse

Fyllning

  • 150 gram mandelmassa
  • 6 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

Gör så här:

14 stycken

Smält smöret/ margarinet och tillsätt mjölken och vattnet. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt glutenfri mix och majsstärkelse under knådning, arbeta ihop till en smidig men lös deg.

Låt nu degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Pensla inte bullarna, då fukt lätt löser upp ytan på bullarnas när de jäser.

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Rialarodd
5 mars 2017

Å fy. Varför läste jag inte kommentarerna innan jag bakade. Snustorra klumpar som jäste som mest ca 5% och det först i ugnen. Jag kan tänka mig att det fungerar med en del extra smör och mjölk. Jag letar recept någon annanstans nästa gång...

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 februari 2017

Hm, jag fattar inte hur detta recept kan gå ihop, 10 dlmjölmix och maizena till endast tre dl vätska verkar helt omöjligt!

Min deg gick knappt att röra om i innan jag tillsatte en massa extra mjölk och smör. men då blev det ganska bra. Jag tollsatte nog 35 g smör och 2 dl mjölk till, samt drygt en halv dl socker. mina bullar har jäst fint hittils, nu ligger dom rullade bullarna under handuk på jäsning.

Kommentar av ial
28 januari 2015

Åker med "vet inte vad jag missade. Måste också tillsätta mer vätska. Rekommenderar inte detta recept

Kommentar av Ninni
26 februari 2012

Dom blev goda men, lufthålen blev väldigt stor lite som i matbröd, höga och fina blev dom inte häller. Vi fylde med nogat kräm och hallon grädde och de så lite ut som hamburgare, men som sagt goda.

Kommentar av mia
25 februari 2012

vet inte vad jag missade... men när jag blandade i mjölet så märktes inte att jag hade någon vätska alls... fick fylla på med ett antal dl mjölk,,, nu står de på jäsning iaf. Hoppas de blir bra

Kommentar av Emma
21 februari 2012

Jätte goda! Inte alls så där torra och smuliga som glutenfria saker brukar vara. Däremot så vart dom väldigt små eftersom att degen inte ville jäsa.

Kommentar av Sanna
21 februari 2012

Mina blev lite bleka först, men tips är att flytta upp dem i ungnen sista minuterna så får de lite färg. annars blev de goda.

Kommentar av smilla
30 januari 2012

våra semlor fick inte heller någon höjd men färgen blev bra

Kommentar av Emil
25 februari 2011

Mina semlor blev små och kritvita.. har inte smakat på dem än. Det får bli imorgon. :-)

Svar av Emil
8 mars 2011

Nu har jag smakat på dem. De var hårda, smuliga och smaklösa. Vet inte vad som blev fel men de fick varken färg eller växte något under den andra jäsningen. Följde receptet till punkt och pricka.

Kommentar av osignerat
29 januari 2011

nus ka jag testan och baka desse glutenfria semlor! Återkommer senare om receptet blev bra eller inte! Det är ju inte alltid man lyckas när det gäller glutenfritt:)

Svar av Ann
3 januari 2012

Blev det bra?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se


Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

Bullbak är en garanterad myshöjar i köket. Doften är en magnet för att fikasugna. Visst är nygräddare kanelbullar fantastiskt gott. Men vill du ha omväxling går det att baka läckra vaniljbullar, mjuka chokladbullar, goda nougatsnurror eller blåbärsbullar. Själva slår vi ett slag för nygräddade äppelbullar. Perfekt till kaffet, oavsett när du dricker det!

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...