Glutenfria semlor

Semlor går att baka även för den som inte tål gluten! Dessa semlor blir fina och goda på vanlig, ljus mix.

Du behöver

Bullar

  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 50 gram smör eller margarin
  • 9 dl ljus, glutenfri mix (t.ex. 1 pkt Semper)
  • 1 dl maizena majsstärkelse

Fyllning

  • 150 gram mandelmassa
  • 6 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

Gör så här:

14 stycken

Smält smöret/ margarinet och tillsätt mjölken och vattnet. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt glutenfri mix och majsstärkelse under knådning, arbeta ihop till en smidig men lös deg.

Låt nu degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Pensla inte bullarna, då fukt lätt löser upp ytan på bullarnas när de jäser.

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Rialarodd
5 mars 2017

Å fy. Varför läste jag inte kommentarerna innan jag bakade. Snustorra klumpar som jäste som mest ca 5% och det först i ugnen. Jag kan tänka mig att det fungerar med en del extra smör och mjölk. Jag letar recept någon annanstans nästa gång...

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 februari 2017

Hm, jag fattar inte hur detta recept kan gå ihop, 10 dlmjölmix och maizena till endast tre dl vätska verkar helt omöjligt!

Min deg gick knappt att röra om i innan jag tillsatte en massa extra mjölk och smör. men då blev det ganska bra. Jag tollsatte nog 35 g smör och 2 dl mjölk till, samt drygt en halv dl socker. mina bullar har jäst fint hittils, nu ligger dom rullade bullarna under handuk på jäsning.

Kommentar av ial
28 januari 2015

Åker med "vet inte vad jag missade. Måste också tillsätta mer vätska. Rekommenderar inte detta recept

Kommentar av Ninni
26 februari 2012

Dom blev goda men, lufthålen blev väldigt stor lite som i matbröd, höga och fina blev dom inte häller. Vi fylde med nogat kräm och hallon grädde och de så lite ut som hamburgare, men som sagt goda.

Kommentar av mia
25 februari 2012

vet inte vad jag missade... men när jag blandade i mjölet så märktes inte att jag hade någon vätska alls... fick fylla på med ett antal dl mjölk,,, nu står de på jäsning iaf. Hoppas de blir bra

Kommentar av Emma
21 februari 2012

Jätte goda! Inte alls så där torra och smuliga som glutenfria saker brukar vara. Däremot så vart dom väldigt små eftersom att degen inte ville jäsa.

Kommentar av Sanna
21 februari 2012

Mina blev lite bleka först, men tips är att flytta upp dem i ungnen sista minuterna så får de lite färg. annars blev de goda.

Kommentar av smilla
30 januari 2012

våra semlor fick inte heller någon höjd men färgen blev bra

Kommentar av Emil
25 februari 2011

Mina semlor blev små och kritvita.. har inte smakat på dem än. Det får bli imorgon. :-)

Svar av Emil
8 mars 2011

Nu har jag smakat på dem. De var hårda, smuliga och smaklösa. Vet inte vad som blev fel men de fick varken färg eller växte något under den andra jäsningen. Följde receptet till punkt och pricka.

Kommentar av osignerat
29 januari 2011

nus ka jag testan och baka desse glutenfria semlor! Återkommer senare om receptet blev bra eller inte! Det är ju inte alltid man lyckas när det gäller glutenfritt:)

Svar av Ann
3 januari 2012

Blev det bra?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se


Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

Ofta lagar vi klassisk lasagne som badar i köttfärssås och ostsås. Men den värmande pastarätten kan lika gärna av en god vegetarisk fylld med grönsaker. Prova goda varianter som vegetarisk lasagne med parmesanost eller ett gott recept på vegetarisk lasagne med keso. Pepparochsalt.se föreslår gärna en god fullkornslasagne, fylld med zucchini och med god smak av ädelost som bryter fint mot grönsakerna. Lite nyttigare än klassisk lasagne, men minst lika god! Hinner du inte i kväll? Vi har recept på riktig snabblasagne också. Det går utmärkt att byta ut korven mot 150 gram fetaost i stället. Och gärna några oliver, så är kvällen räddad!

 lasagne.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...