![]() ![]() Glutenfria semlorSemlor går att baka även för den som inte tål gluten! Dessa semlor blir fina och goda på vanlig, ljus mix. Du behöverBullar
Fyllning
Gör så här:14 stycken Smält smöret/ margarinet och tillsätt mjölken och vattnet. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt glutenfri mix och majsstärkelse under knådning, arbeta ihop till en smidig men lös deg. Låt nu degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Pensla inte bullarna, då fukt lätt löser upp ytan på bullarnas när de jäser. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät. Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna. Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig. Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker före servering. ![]()
![]() 25 februari 2017
Hm, jag fattar inte hur detta recept kan gå ihop, 10 dlmjölmix och maizena till endast tre dl vätska verkar helt omöjligt! Min deg gick knappt att röra om i innan jag tillsatte en massa extra mjölk och smör. men då blev det ganska bra. Jag tollsatte nog 35 g smör och 2 dl mjölk till, samt drygt en halv dl socker. mina bullar har jäst fint hittils, nu ligger dom rullade bullarna under handuk på jäsning. ![]() ![]() ![]() 28 januari 2015
Åker med "vet inte vad jag missade. Måste också tillsätta mer vätska. Rekommenderar inte detta recept ![]() ![]() ![]() 26 februari 2012
Dom blev goda men, lufthålen blev väldigt stor lite som i matbröd, höga och fina blev dom inte häller. Vi fylde med nogat kräm och hallon grädde och de så lite ut som hamburgare, men som sagt goda. ![]() ![]() ![]() 25 februari 2012
vet inte vad jag missade... men när jag blandade i mjölet så märktes inte att jag hade någon vätska alls... fick fylla på med ett antal dl mjölk,,, nu står de på jäsning iaf. Hoppas de blir bra ![]() ![]() ![]() 21 februari 2012
Jätte goda! Inte alls så där torra och smuliga som glutenfria saker brukar vara. Däremot så vart dom väldigt små eftersom att degen inte ville jäsa. ![]() ![]() ![]() 21 februari 2012
Mina blev lite bleka först, men tips är att flytta upp dem i ungnen sista minuterna så får de lite färg. annars blev de goda. ![]() ![]() ![]() 30 januari 2012
våra semlor fick inte heller någon höjd men färgen blev bra ![]() ![]() ![]() 25 februari 2011
Mina semlor blev små och kritvita.. har inte smakat på dem än. Det får bli imorgon. :-) ![]() ![]() ![]() 8 mars 2011
Nu har jag smakat på dem. De var hårda, smuliga och smaklösa. Vet inte vad som blev fel men de fick varken färg eller växte något under den andra jäsningen. Följde receptet till punkt och pricka. ![]() ![]() ![]() 29 januari 2011
nus ka jag testan och baka desse glutenfria semlor! Återkommer senare om receptet blev bra eller inte! Det är ju inte alltid man lyckas när det gäller glutenfritt:) ![]() ![]() ![]() 3 januari 2012
Blev det bra? ![]() Äldre kommentarer![]() ![]() ![]()
|
|
Å fy. Varför läste jag inte kommentarerna innan jag bakade. Snustorra klumpar som jäste som mest ca 5% och det först i ugnen. Jag kan tänka mig att det fungerar med en del extra smör och mjölk. Jag letar recept någon annanstans nästa gång...