Glutenfria semlor

Semlor går att baka även för den som inte tål gluten! Dessa semlor blir fina och goda på vanlig, ljus mix.

Du behöver

Bullar

  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 50 gram smör eller margarin
  • 9 dl ljus, glutenfri mix (t.ex. 1 pkt Semper)
  • 1 dl maizena majsstärkelse

Fyllning

  • 150 gram mandelmassa
  • 6 dl vispgrädde
  • (3 msk socker)

Gör så här:

14 stycken

Smält smöret/ margarinet och tillsätt mjölken och vattnet. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt glutenfri mix och majsstärkelse under knådning, arbeta ihop till en smidig men lös deg.

Låt nu degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Pensla inte bullarna, då fukt lätt löser upp ytan på bullarnas när de jäser.

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Rialarodd
5 mars 2017

Å fy. Varför läste jag inte kommentarerna innan jag bakade. Snustorra klumpar som jäste som mest ca 5% och det först i ugnen. Jag kan tänka mig att det fungerar med en del extra smör och mjölk. Jag letar recept någon annanstans nästa gång...

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
25 februari 2017

Hm, jag fattar inte hur detta recept kan gå ihop, 10 dlmjölmix och maizena till endast tre dl vätska verkar helt omöjligt!

Min deg gick knappt att röra om i innan jag tillsatte en massa extra mjölk och smör. men då blev det ganska bra. Jag tollsatte nog 35 g smör och 2 dl mjölk till, samt drygt en halv dl socker. mina bullar har jäst fint hittils, nu ligger dom rullade bullarna under handuk på jäsning.

Kommentar av ial
28 januari 2015

Åker med "vet inte vad jag missade. Måste också tillsätta mer vätska. Rekommenderar inte detta recept

Kommentar av Ninni
26 februari 2012

Dom blev goda men, lufthålen blev väldigt stor lite som i matbröd, höga och fina blev dom inte häller. Vi fylde med nogat kräm och hallon grädde och de så lite ut som hamburgare, men som sagt goda.

Kommentar av mia
25 februari 2012

vet inte vad jag missade... men när jag blandade i mjölet så märktes inte att jag hade någon vätska alls... fick fylla på med ett antal dl mjölk,,, nu står de på jäsning iaf. Hoppas de blir bra

Kommentar av Emma
21 februari 2012

Jätte goda! Inte alls så där torra och smuliga som glutenfria saker brukar vara. Däremot så vart dom väldigt små eftersom att degen inte ville jäsa.

Kommentar av Sanna
21 februari 2012

Mina blev lite bleka först, men tips är att flytta upp dem i ungnen sista minuterna så får de lite färg. annars blev de goda.

Kommentar av smilla
30 januari 2012

våra semlor fick inte heller någon höjd men färgen blev bra

Kommentar av Emil
25 februari 2011

Mina semlor blev små och kritvita.. har inte smakat på dem än. Det får bli imorgon. :-)

Svar av Emil
8 mars 2011

Nu har jag smakat på dem. De var hårda, smuliga och smaklösa. Vet inte vad som blev fel men de fick varken färg eller växte något under den andra jäsningen. Följde receptet till punkt och pricka.

Kommentar av osignerat
29 januari 2011

nus ka jag testan och baka desse glutenfria semlor! Återkommer senare om receptet blev bra eller inte! Det är ju inte alltid man lyckas när det gäller glutenfritt:)

Svar av Ann
3 januari 2012

Blev det bra?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se

Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

kladdkakor.se


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...