![]() ![]()
Semlorna flyter ut?
![]() Mina semlor flyter ut och blir platta! Vad gör jag för fel?
- Anna
![]() Jag gissar att du antingen missat saltet, eller använt väldigt svagt mjöl. Om man glömmer salt brukar degen bete sig så, likaså om mjölet inte är starkt nog. Om du inte använt för lite mjöl? Prova med vetemjöl special eller liknande, starkare mjöl så tror jag du lyckas! ![]() ![]() 21 mars 2011
Saltet kan vara en bov eller så har du arbetat degen för mycket eller alltför för lite, eller kanske låtit jäsa för länge. Svagt mjöl (det vill säga en låg glutenhalt som det är i vanligt vetemjöl jämfört med specialmjölen) är aldrig ett problem när man bakar bullar - snarare tvärtom. Om du använder specialvetemjöl är det mycket viktigt att arbeta det länge nog så att det bildas långa glutentrådar annars orkar det inte hålla formen när det jäser. Lycka till ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Varför blir semlorna flåsiga?