Semlor på vatten?

Kan man baka semlor på vatten istället för mjölk? Skulle du rekommendera bakpulver eller hjorthornsalt som komplement till jästen? Jag är ute efter det torra, spröda brödet som man får hos bagerierna. Jag tycker att de man bakar själv blir så kompakta.

- Mona

Ja, du kan baka semlor på vatten i stället för mjölk. De kommer inte att bli fullt lika mjuka, men det går. Recepten som vi har på semlor innehåller ofta mycket fett, vilket också gör bullarna mjuka och saftiga.

Om du är ute efter det luftiga så är det snarare mjölet än mjölken du ska titta efter. Använd mjöl med hög proteinhalt, till exempel vetemjöl special. Var noga med mängderna och knådningstiden. Och jäs väl. Så kommer du att få de bullarna du vill baka! Något extra bakpulver behöver du inte tillsätta.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Norge
23 februari 2011

Finns det något proteinhaltigt man kan blanda i mjölet själv, eller något annat att kompensera med om man inte har tillgång till vetemjöl special?

Redaktionens kommentar

Nja... inte direkt. Visst kan du öka salthalten lite för att kompensera. Men då försämras smaken samtidigt. Använd ditt vanliga mjöl och låt semlorna jäsa väl så kommer du nog långt!


Fråga kocken!

FreeMarker template error: ?sort_by(...) failed at sequence index 1374 (0-based): The "category" subvariable was not found. The failing instruction (FTL stack trace): ---------- ==> #list content?sort_by("category")?rev... [in template "pos_list_FAQ.ftl" at line 88, column 1] ---------- Java stack trace (for programmers): ---------- freemarker.core._TemplateModelException: [... Exception message was already printed; see it above ...] at freemarker.core.SequenceBuiltins$sortBI.sort(SequenceBuiltins.java:250) at freemarker.core.SequenceBuiltins$sort_byBI$BIMethod.exec(SequenceBuiltins.java:470) at freemarker.core.MethodCall._eval(MethodCall.java:98) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.SequenceBuiltins$SequenceBuiltIn._eval(SequenceBuiltins.java:94) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:94) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:243) at freemarker.template.Template.process(Template.java:277) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:318) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:76) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:252) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:316) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:91) at com.caucho.server.dispatch.ServletFilterChain.doFilter(ServletFilterChain.java:103) at com.caucho.server.webapp.WebAppFilterChain.doFilter(WebAppFilterChain.java:187) at com.caucho.server.dispatch.ServletInvocation.service(ServletInvocation.java:265) at com.caucho.server.http.HttpRequest.handleRequest(HttpRequest.java:273) at com.caucho.server.port.TcpConnection.run(TcpConnection.java:682) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.runTasks(ThreadPool.java:730) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.run(ThreadPool.java:649) at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

Kyckling är festmat för många av oss. Och med rätt råvaror och lite tid är det onekligen en läckerhet!

Självklart föder du upp dina egna broilers för att säkra kvaliten och djurhållningen! Inte det? Som tur är finns det ofta bra kyckling att köpa i butiken, svensk och kravmärkt.

Att grilla en kyckling i ugn är lätt och resultatet brukar bli fantastiskt gott. Ett bra tips är att fylla kycklingen med gott innehåll. Lök, äpplen eller svamp ger fin smak. Fyllningen serveras tillsammans med steken och köttet tar också mycket smak från det du stoppar i.

Ett gott recept på grillad kyckling är rödlöksfylld kyckling. Servera rykande varm tillsammans med couscous, bulgur, ris eller ugnsstekta potatishalvor. Gärna lättkokta grönsaker eller en god sallad som sälskap. Med hembakat bröd, smör och ett gott glas rött så är du så långt från färdiggrillat i påse du någonsin kan komma!

Hemlagade hälsningar från pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...