Semlor på vatten?

Kan man baka semlor på vatten istället för mjölk? Skulle du rekommendera bakpulver eller hjorthornsalt som komplement till jästen? Jag är ute efter det torra, spröda brödet som man får hos bagerierna. Jag tycker att de man bakar själv blir så kompakta.

- Mona

Ja, du kan baka semlor på vatten i stället för mjölk. De kommer inte att bli fullt lika mjuka, men det går. Recepten som vi har på semlor innehåller ofta mycket fett, vilket också gör bullarna mjuka och saftiga.

Om du är ute efter det luftiga så är det snarare mjölet än mjölken du ska titta efter. Använd mjöl med hög proteinhalt, till exempel vetemjöl special. Var noga med mängderna och knådningstiden. Och jäs väl. Så kommer du att få de bullarna du vill baka! Något extra bakpulver behöver du inte tillsätta.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Norge
23 februari 2011

Finns det något proteinhaltigt man kan blanda i mjölet själv, eller något annat att kompensera med om man inte har tillgång till vetemjöl special?

Redaktionens kommentar

Nja... inte direkt. Visst kan du öka salthalten lite för att kompensera. Men då försämras smaken samtidigt. Använd ditt vanliga mjöl och låt semlorna jäsa väl så kommer du nog långt!




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...