![]() ![]()
Semlor på vatten?
![]() Kan man baka semlor på vatten istället för mjölk? Skulle du rekommendera bakpulver eller hjorthornsalt som komplement till jästen? Jag är ute efter det torra, spröda brödet som man får hos bagerierna. Jag tycker att de man bakar själv blir så kompakta.
- Mona
![]() Ja, du kan baka semlor på vatten i stället för mjölk. De kommer inte att bli fullt lika mjuka, men det går. Recepten som vi har på semlor innehåller ofta mycket fett, vilket också gör bullarna mjuka och saftiga. Om du är ute efter det luftiga så är det snarare mjölet än mjölken du ska titta efter. Använd mjöl med hög proteinhalt, till exempel vetemjöl special. Var noga med mängderna och knådningstiden. Och jäs väl. Så kommer du att få de bullarna du vill baka! Något extra bakpulver behöver du inte tillsätta. ![]() ![]() Nja... inte direkt. Visst kan du öka salthalten lite för att kompensera. Men då försämras smaken samtidigt. Använd ditt vanliga mjöl och låt semlorna jäsa väl så kommer du nog långt! ![]() ![]() ![]()
|
|
Finns det något proteinhaltigt man kan blanda i mjölet själv, eller något annat att kompensera med om man inte har tillgång till vetemjöl special?