Semlor på vatten?

Kan man baka semlor på vatten istället för mjölk? Skulle du rekommendera bakpulver eller hjorthornsalt som komplement till jästen? Jag är ute efter det torra, spröda brödet som man får hos bagerierna. Jag tycker att de man bakar själv blir så kompakta.

- Mona

Ja, du kan baka semlor på vatten i stället för mjölk. De kommer inte att bli fullt lika mjuka, men det går. Recepten som vi har på semlor innehåller ofta mycket fett, vilket också gör bullarna mjuka och saftiga.

Om du är ute efter det luftiga så är det snarare mjölet än mjölken du ska titta efter. Använd mjöl med hög proteinhalt, till exempel vetemjöl special. Var noga med mängderna och knådningstiden. Och jäs väl. Så kommer du att få de bullarna du vill baka! Något extra bakpulver behöver du inte tillsätta.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Norge
23 februari 2011

Finns det något proteinhaltigt man kan blanda i mjölet själv, eller något annat att kompensera med om man inte har tillgång till vetemjöl special?

Redaktionens kommentar

Nja... inte direkt. Visst kan du öka salthalten lite för att kompensera. Men då försämras smaken samtidigt. Använd ditt vanliga mjöl och låt semlorna jäsa väl så kommer du nog långt!




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...