Chokladsemlor

En semla som bryter med traditionen! Gör chokladsemlor och bjud den som vågar prova någonting nytt!

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 100 mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kallt, starkt kaffe
  • (1 msk syltad apelsin)
  • 6 dl grädde
  • 1 msk socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • (1 msk punsch)

Gör så här:

14 stycken

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt vanilj och salt.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan, kakaon och kaffet. Rör eller vispa massan slät. Smaksätt eventuellt med syltad apelsin.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, sockret och vaniljen så fast att den går att klicka, eller spritsa ut. Smaksätt eventuellt med punsch. Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa en krans med en stor stjärntyll.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med kakao före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
30 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
29 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
27 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
26 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
23 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
22 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Informative Site Hello guys here are some links that contains information which you might find useful yourselves. It is Worth Checking out. bfdabfcgdkdgfcce
21 september 2017

Informative Site Hello guys here are some links that contains information which you might find useful yourselves. It is Worth Checking out. bfdabfcgdkdgfcce

Kommentar av CA
23 februari 2011

150 gr smör, 5 dl mjölk, 50 gr jäst, 4 msk vaniljsocker, 1 krm salt, 2 dl kakao, 12-13 dl mjöl, 1,5 dl socker

Smält smöret, blanda i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan, och sedan i med alla de andra ingredienserna. Jäs 45 min, baka ut till ca 30 semlor (lite mindre än de vanliga) jäs 30 min. Grädda 10 min i 200 grader, kolla tiden noga för man ser inte när de är färdiga då de är bruna från början!! Fyllning enligt ovan eller mandelmassa, kaffe och riven mörk choklad + grädde. Jättegott!!

Kommentar av CA
23 februari 2011

Jag håller med, en chokladsemla är en semla med kakao i bullen oxå! Jag har ett recept jag brukar bjuda jobbet på varje år, uppskattat!!

Kommentar av Den sanna chokladsemelkännaren
1 februari 2010

För att kallas chokladsemla så ska hela semlan innehålla choklad, inte bara fyllningen utan även bullen!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

Visst kan man variera tebrödet framför andra ? scones. Scones smakar bra både i söta och matiga varianter. Baka klassiska scones och servera med smör och sylt. Eller gör goda chokladscones.

Vill du ha ett matigare recept så prova nya ost- och olivscones! Med ost och oliver i degen får du läckra scones som passar både som fika och som tilltugg till en matig sallad. Varför inte göra fetaostsallad med bulgur och servera scones till? Eller njut sconesen som bröd till soppan!

Smakligt så det räcker!

 scones.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...