Chokladsemlor

En semla som bryter med traditionen! Gör chokladsemlor och bjud den som vågar prova någonting nytt!

Du behöver

Bullar

  • 25 gram jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 100 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 9 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 100 mandelmassa
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kallt, starkt kaffe
  • (1 msk syltad apelsin)
  • 6 dl grädde
  • 1 msk socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • (1 msk punsch)

Gör så här:

14 stycken

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke och tillsätt vanilj och salt.

Lös jästen med vätskan. Rör ner socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan, kakaon och kaffet. Rör eller vispa massan slät. Smaksätt eventuellt med syltad apelsin.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, sockret och vaniljen så fast att den går att klicka, eller spritsa ut. Smaksätt eventuellt med punsch. Fördela jämnt på alla semlorna med sked eller fyll en spritspåse och spritsa en krans med en stor stjärntyll.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med kakao före servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
30 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
29 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
27 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
26 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
23 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
22 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Informative Site Hello guys here are some links that contains information which you might find useful yourselves. It is Worth Checking out. bfdabfcgdkdgfcce
21 september 2017

Informative Site Hello guys here are some links that contains information which you might find useful yourselves. It is Worth Checking out. bfdabfcgdkdgfcce

Kommentar av CA
23 februari 2011

150 gr smör, 5 dl mjölk, 50 gr jäst, 4 msk vaniljsocker, 1 krm salt, 2 dl kakao, 12-13 dl mjöl, 1,5 dl socker

Smält smöret, blanda i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan, och sedan i med alla de andra ingredienserna. Jäs 45 min, baka ut till ca 30 semlor (lite mindre än de vanliga) jäs 30 min. Grädda 10 min i 200 grader, kolla tiden noga för man ser inte när de är färdiga då de är bruna från början!! Fyllning enligt ovan eller mandelmassa, kaffe och riven mörk choklad + grädde. Jättegott!!

Kommentar av CA
23 februari 2011

Jag håller med, en chokladsemla är en semla med kakao i bullen oxå! Jag har ett recept jag brukar bjuda jobbet på varje år, uppskattat!!

Kommentar av Den sanna chokladsemelkännaren
1 februari 2010

För att kallas chokladsemla så ska hela semlan innehålla choklad, inte bara fyllningen utan även bullen!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...