Chokladmoussesemla

Läcker chokladmoussesemla med både ljus och mörk choklad. Fin balans med klassisk mandelfyllning och len choklad!

Du behöver

Bulldeg

  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 125 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk
  • 1/2 tsk finmald kardemumma
  • ca 500 g vetemjöl (8 dl)
  • 1 ägg till pensling

Mandelfyllning

  • 150 g skalad mandel
  • 3-4 msk florsocker
  • (Eller 150 g mandelmassa)

Chokladmousse

  • 200 g ljus choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk honung
  • 1 äggula
  • 50 g mörk choklad

Gör så här:

Till 16 medelstora semlor.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl (då jäser degen sämre och bullarna blir kompakta och torra)! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda på låg hastighet i ungefär 10 minuter med matberedare eller degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla gärna bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden så får de finare yta.

OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Chokladmoussen:

Smält chokladen på låg värme eller i vattenbad. Smält i honungen och vispa ner äggulan.

Vispa grädden, men inte för fast. Vänd samman chokladen med grädden tills den blandats.

Grovriv den mörka chokladen och vänd ner den i moussen.Häll moussen i en spritspåse.

Mal eller mixa mandeln grovt med sockret (eller använd mandelmassa). Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med mandelmassan.

Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa (eller klicka) ut chokladmoussen. Sätt tillbaka locken på semlorna. Strö riven choklad och florsocker över och servera.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se


Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

Självklart ska du inte avstå från godsaker för att du inte tål mjölk. Det är lätt att baka mjölkfria scones eller varför inte en klassisk kladdkaka? Bjud gästerna på krämig potatisgratäng eller frossa i kokosvåfflor. Smaklig mjölkfri måltid!

 mjölkfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...