Chokladmoussesemla

Läcker chokladmoussesemla med både ljus och mörk choklad. Fin balans med klassisk mandelfyllning och len choklad!

Du behöver

Bulldeg

  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 125 gram smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk
  • 1/2 tsk finmald kardemumma
  • ca 500 g vetemjöl (8 dl)
  • 1 ägg till pensling

Mandelfyllning

  • 150 g skalad mandel
  • 3-4 msk florsocker
  • (Eller 150 g mandelmassa)

Chokladmousse

  • 200 g ljus choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk honung
  • 1 äggula
  • 50 g mörk choklad

Gör så här:

Till 16 medelstora semlor.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Häll i mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl (då jäser degen sämre och bullarna blir kompakta och torra)! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda på låg hastighet i ungefär 10 minuter med matberedare eller degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla gärna bullarna med uppvispat ägg efter halva tiden så får de finare yta.

OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i mitten eller nedre delen av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Chokladmoussen:

Smält chokladen på låg värme eller i vattenbad. Smält i honungen och vispa ner äggulan.

Vispa grädden, men inte för fast. Vänd samman chokladen med grädden tills den blandats.

Grovriv den mörka chokladen och vänd ner den i moussen.Häll moussen i en spritspåse.

Mal eller mixa mandeln grovt med sockret (eller använd mandelmassa). Skär av locket på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda det med mandelmassan.

Fyll bullarna med mandelfyllning och spritsa (eller klicka) ut chokladmoussen. Sätt tillbaka locken på semlorna. Strö riven choklad och florsocker över och servera.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se


Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

Mjuka bröd med god fyllning är tacksamt att kunna trolla fram på några minuter. Har du gjort en stor omgång piroger är det lätt att värma så många som det går åt. Och piroger är också bra utflyktsmat eller mellanmål.
Fyll pirogerna med din favoritfyllning: Vegetariskt med fetaost eller kanske veganska piroger med ris och lök?
Eller så lagar du en omgång klassiska piroger fyllda med köttfärs och ost. Den som vill ha riktigt smakrika piroger använder getost och gör piroger med chèvre. Snabbt, gott och hemlagat!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...